Terveysjätit valmiita lähtemään mukaan koronatestaukseen lentokentällä, jos se laajentuu – Mehiläistä kiinnostaa myös kentälle terveysaseman perustaminen

Esimerkiksi useilla Aasian lentokentillä testataan jo kaikki maahan saapuvat matkustajat.

Koronatestaus
Koronatestauspiste Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Lentokentän koronatestauspiste avautui maanantaina. Jari Kärkkäinen / Yle

Terveysalan suuryritykset Mehiläinen ja Terveystalo haluavat mukaan lentoasemalla tapahtuvaan koronatestaustoimintaan.

Yksityiset terveysjätit kertovat, että niillä olisi annettavaa erityisesti siinä tapauksessa, jos testaaminen laajenisi koskemaan suurempaa joukkoa matkustajista.

– Näemme, että yksityisellä olisi roolia testata matkustajia. Jos Suomessa lähdettäisiin testaamaan saapuvia matkustajia isommin kuin nyt ja julkinen järjestäjä näkisi, että se on asia, jota ei kannata tehdä verovaroin niin kyllä voimme sinne mennä. Se on ihan hyvä mahdollisuus, kertoo laboratoriodiagnostiikan johtaja Eeva Nyberg-Oksanen.

Tällä hetkellä Helsinki-Vantaalla testataan vain saapuvista matkustajista oireiset ja altistumista epäilevät. Esimerkiksi useilla Aasian lentokentillä testataan kaikki maahan saapuvat lentomatkustajat.

Terveystalon testauskapasiteetti on tällä hetkellä koko Suomessa 1 000–2 000 näytettä päivässä. Sitä on mahdollista kasvattaa tarpeen mukaan, sanoo laboratoriodiagnostiikan johtaja Nyberg-Oksanen.

Myös Mehiläinen on kiinnostunut lentokentällä tapahtuvasta koronatestauksesta. Liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf muistuttaa, että yrityksellä on jo kokemustakin Helsinki-Vantaalla tapahtuvasta koronatestauksesta.

– Kevään aikana teimme Vantaan kaupungin toimeksiannosta Suomeen saapuvien matkustajien testausta. Jos kaupunki tarvitsee lisää testauskapasiteettia, meillä on valmius sitä lentokentälle pystyttää.

Mehiläisen kapasiteetti on noin 1 000 testiä päivässä. Liiketoimintajohtaja Asklöf kertoo, että analysointikapasiteetti on mahdollista kasvattaa yrityksen kansainvälisten kumppaneiden kautta tuhansiin päivässä.

Mehiläistä kiinnostaa myös THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen esiin nostama kokonaisen terveysaseman perustaminen lentokentälle.

– Mikäli kilpailutus julkisella puolella tulisi, niin toki olisimme siitä kiinnostuneet, sanoo liiketoimintajohtaja Asklöf.

Lentokentän koronatestauksesta vastaava Vantaan kaupungin sosiaali ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö pitää mahdollisena, että yksityisiä toimijoita käytetään, jos toimintaa kentällä lisätään.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Uudellamaalla