Nuhaisten lasten koronatestaus pistää perheet lujille – allergialapsen äiti: "Kaksivuotiaalle annetaan kuutta lääkettä joka ilta, jotta voi mennä päiväkotiin"

Koronatestejä vaaditaan nyt matalalla kynnyksellä myös lapsilta. Kaksi tamperelaista vanhempaa kertoo, mitä se heille on tarkoittanut.

Koronatestaus
Anna Perkiö.
Parivuotiaan allergialapsen äiti Anna Perkiö sanoo, että hän jännittää jokaista tarhapäivää. Antti Eintola / Yle

Päiväkotien koronalinjaukset hämmentävät monia lapsiperheitä. Nuhaisia lapsia lähetetään kotiin ja testeihin matalalla kynnyksellä. Laaja testaaminen on nykyisen koronan torjuntastrategian mukaista, mutta perheille aiheutuu paljon turhia poissaoloja erityisesti niillä alueilla, joilla testeihin pääsyä joutuu jonottamaan.

Testeihin pääsy vaihtelee eri puolilla Suomea, esimerkiksi Tampereella jonot testeihin on pitkiä.

Tamperelainen perheenisä kertoo, että heidän perheessään yksi nuhainen hetki on johtanut erikoiseen tilanteeseen.

– Menin keskiviikkona hakemaan 4-vuotiasta lastamme päiväkodista. Päikyn täti sanoi, että lapsella oli päivällä tullut hetken aikaa nenästä räkää, mutta se oli loppunut saman tien. Ohjeistuksen mukaan lapsi pitää kuitenkin viedä koronatestiin.

Isä oli soittanut koronainfopuhelimeen, josta oli saanut testiajan neljän vuorokauden päähän eli ensi sunnuntaille.

– Ohjeeksi sanottiin, että ajan voi perua, jos oireet katoavat.

Lapsi on nyt ollut kotihoidossa kaksi päivää. Hän on isän mukaan täysin oireeton. Nyt perhe pohtii, pitääkö lapsi viedä testiin, jotta päiväkotia varten saa todistuksen negatiivisesta testituloksesta.

– Haluan painottaa, että en arvostele varhaiskasvatusta, mutta ihmettelen ristiriitaisia ohjeita.

Isä esiintyy nimettömänä, koska kyseessä ovat lapsen terveystiedot.

Allergialapsen äiti jännittää jokaista tarhapäivää

Myös tamperelainen Anna Perkiö odottaa syksyä pelonsekaisin tuntein. Perheen 2-vuotias tyttö on vaikeasti allerginen.

– Hän kärsii ruoka-aine- ja siitepölyallergian lisäksi astmasta. Hänellä on ympärivuotista nuhaa. Lääkkeitä menee paljon, mutta häntä ei saada lääkkeidenkään kanssa täysin oireettomaksi, Perkiö sanoo.

Keväällä Perkiö joutui lähes joka viikko olemaan yhden tai kaksi päivää poissa töistä lapsen nuhan takia. Kerran tyttö käytettiin myös koronatestissä, mutta se oli negatiivinen.

Kesälomalla tyttö pärjäsi vähillä lääkkeillä, sillä kotona oireilu ei haitannut.

– Nyt kaksivuotias tungetaan taas täyteen lääkkeitä. Kuutta eri lääkettä annetaan joka ilta, jotta hän pysyisi edes suhteellisen oireettomana ja hän voi mennä päiväkotiin.

Tytöt pesevät käsiään.
Tampereen päivähoidon ohjeistuksen mukaan oireileva lapsi on testattava ennen hoitoon palaamista. Kuvituskuva.Petri Aaltonen / Yle

Pitkät testausjonot huolettavat Perkiötä.

– Taloudellisesti se on todella paha. Omalla ilmoituksella pystyy muutaman päivän olemaan pois töistä, mutta jonoissa menee helposti koko viikko.

Monissa kunnissa kuten Oulussa, Tampereella, Kuopiossa ja Kontiolahdessa on pääsääntöisesti noudatettu tiukkaa linjaa. Nuhaista ja yskäistä lasta ei oteta päivähoitoon, vaan sairas lapsi kuuluu kotihoitoon.

Infektiolääkäri: Linjaus on oikea

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Janne Laine ei ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta pitää myös lasten testaamista tärkeänä. Laine sanoo kuitenkin, että ihan helppo kysymys lasten testaamisesta matalalla kynnyksellä ei ole.

– Mutta kun strategiamme on, että kaikki lievästi oireisetkin testataan, niin testaaminen on strategian mukaista ja sillä hyvä. Niin pitää tehdä, Laine sanoo.

– Kun me nyt kaikin keinoin yritämme epidemian uudelleen kiihtymistä estää, se merkitsee lapsienkin testaamista, vaikka siitä tulee valtava paine näytteenotoille.

Jos lapset jätettäisiin testauksen ulkopuolelle, siitä pitäisi tulla valtakunnallinen linjaus, Laine arvioi.

– Jos [näytteenoton] ruuhkia ei saada ratkaistua, pitääkö sitten miettiä jotain priorisointia. En tiedä, mutta joka tapauksessa siitä pitäisi tulla uusi linjaus THL:n suunnalta.

Autoja jonossa drive-in koronatestiin Tampereen Kaupissa
Tältä näytti koronatestausjono torstaiaamuna Tampereella: kymmenet autot odottivat pääsyä drive-in-näytteenottoon.Matias Väänänen / Yle

Koronatestauksen kapasiteettia on Laineen mukaan pakko vaan edelleen lisätä. Hän sanoo, että testiin pitäisi päästä vuorokauden sisällä, muuten testaamiseen ja jäjittämiseen perustuvan toimintamallin teho heikkenee ja ihmisille aiheutuu liiallisia ongelmia esimerkiksi toimeentulon suhteen.

Kaupungit noudattavat THL:n linjausta

Tampereen kaupunki noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa linjausta. Sen mukaan lapsi tulee nyt viedä herkästi koronavirustestiin, jos hänellä on edes lieviä hengitystieoireita.

– Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi päiväkotiin mennä, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos lapsen oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin, Tampereen kaupungin perjantaina julkaisemissa ohjeissa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan.

Myös allergiaoireet otetaan ohjeistuksessa huomioon. Sen mukaan jos oireet selvästi helpottavat allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, oireiden voidaan ajatella johtuneen allergiasta: oireiden lievittymistä tulee kuitenkin odottaa, ennen kuin lapsi voi mennä päiväkotiin.

Sunnuntain koronatestiä odottava tamperelaisisä sanoo, että syksy huolettaa.

– Kierre tulee olemaan syksyllä järjetön. En ole nähnyt vielä sellaista lasta, jolta ei tulisi räkätappi nenästä, kun päivä juostaan, isä sanoo.

Millaisia kokemuksia sinulla on päivähoidon koronalinjauksista? Voit keskustella aiheesta 9.8. klo 23 asti.

Lue lisää:

Koronatestaus on ruuhkautunut monin paikoin Suomessa – pahimmillaan testiin pääsyyn ja tuloksen odotteluun voi kulua lähes viikko

Pelko koronan toisesta aallosta ei näy päiväkodeissa – lapset ovat palanneet hoitopaikkoihin normaalisti ympäri Suomen

Päiväkodit tarkkailevat tänä syksynä tiukasti lasten hengitystieoireita – edes negatiivinen koronatestitulos ei aina avaa hoitopaikan ovea