Yhdysvaltain droonikauppa Taiwanille voi kiristää välejä Kiinaan entisestään – "Kiinan kehittynyt ilmapuolustus pystyy tuhoamaan kourallisen drooneja"

Drooneilla Taiwan kykenisi huomattavasti nykyistä paremmin tarkkailemaan Kiinan sotilaallista toimintaa, kertoo Reuters.

Ulkomaat
Taiwanin vanhoja F-16-hävittäjiä taivaalla.
Taiwanilla on ennastaan vanhoja F-16 -hävittäjiä (arkistokuva). Yhdysvallat neuvottelee nyt huipputeknologisten droonien myymisestä Taiwanille. David Chang / EPA

Yhdysvallat neuvottelee ainakin neljän, huipputeknologisen droonin myymisestä Taiwanille. Uutistoimisto Reuters perustaa tietonsa nimettömiin viranomaislähteisiin.

Kaupan olevilla drooneilla voi valvoa laajoja maa- ja merialueita, sillä niiden operatiivinen toimintakyky ulottuu 11 100 kilometriin.

Parannus Taiwanin nykykoneisiin olisi enemmän kuin huomattava. Taiwan kykenisi uusilla koneillaan valvomaan ja tarkkailemaan Kiinan sotilaallista toimintaa lähialueillaan ja vähän kauempanakin.

Kauppa suututtaisi todennäköisesti Kiinan, joka pitää Taiwania Kiinalle kuuluvana.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja tyytyi toteamaan, että Yhdysvaltojen tulisi lopettaa vahingoittamasta maiden suhteita. Taiwan ei ole kommentoinut kauppaneuvotteluita.

Yhdysvallat haluaa myydä Taiwanille tankkeja ja hävittäjiä

Yhdysvallat on jo aiemmin varustanut Taiwania sotilaallisesti ja maan sotavoimia pidetään kyvykkäinä. Taiwaniin verrattuna Kiinaa pidetään kuitenkin sotilaallisesti ylivoimaisena.

– Kiinan kehittyneet ilmapuolustusjärjestelmät kykenevät tuhoamaan kourallisen drooneja, sanoo washingtonilaisen ajatushautomon johtaja Bonnie Glaser Reutersille.

Hänen mukaansa Kiina kuitenkin älähtää pienimmistäkin aseostoista, jotka "haastavat" Kiinan periaatteita.

Droonikauppa onkin pientä sen rinnalla, millaisia sopimuksia Yhdysvallat teki Taiwanin kanssa viime vuonna.

Yhdysvallat hyväksyi mm. erittäin suorituskykyisten Abrams-tankkien tilauksen, jonka arvo on pari miljardia dollaria. Lisäksi maat ovat käyneet pitkälle edenneitä keskusteluja Lockheed Martinin kanssa tehtävästä F16-hävittäjähankinnasta.

Lue lisää: Kiina hermostui Yhdysvaltain sotilaskoneen lennosta Taiwanin yli: "Laiton provokaatio"

Kiina puhuu “kylmästä sodasta” ja Trump uhkaa Kiinaa – Tutustu tästä 5 tulenarkaan tapaukseen, joissa suurvaltojen voimamittelön kiihtyminen näkyy Aasiassa

Yhdysvaltain ja Kiinan välirikko pahenemassa – USA aikoo myydä Taiwanille hävittäjäkoneita

Lähteet: Reuters