1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnwatch: Näihin maihin varakkaimmat suomalaiset suuntaavat – Suomesta muuttava voi välttää myyntivoittoverot monia muita helpommin

Valtiovarainministeriö ei selvityksensä jälkeen lämmennyt verovälttelyn torjunnalle.

verotus
katuelämää Lissabonissa
Verovälttelyn määrästä ei ole tarkkoja tietoja, ja päätökseen muuttaa maasta ja kohdemaan valintaan vaikuttavat monet muutkin tekijät. Kuva Portugalin pääkaupungista Lissabonista.Ivan Nesterov / AOP

Yli 50 000 euron vuosittaisia omaisuustuloja nostavat, ulkomaille muuttavat suomalaiset suuntaavat muita lähtijöitä useammin tiettyihin maihin.

Asiaa selvittäneen kansalaisjärjestö Finnwatchin (siirryt toiseen palveluun) raportin mukaan näitä maita ovat esimerkiksi Portugali, Sveitsi, Luxemburg ja Singapore. Selvitys perustuu Tilastokeskuksen aineistoihin vuosilta 2014–2018.

Paljon omaisuustuloja saaneet muuttivat näihin neljään maahan 3–10 kertaa muita maita todennäköisemmin.

Varakkaat suosivat selvityksen perusteella muita useammin maita, joissa sijoitusten myyntivoittoja ei veroteta lainkaan tai jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia erilaisten verotusta huojentavien ohjelmien avulla.

– Kun alunperin Suomessa kertynyttä omaisuutta realisoidaan veroparatiisiin muuton jälkeen, Suomi menettää verotuloja, kommentoi Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa.

Jos näihin maihin muuttaneella on esimerkiksi vuosikymmenten ajalta kertyneitä ja arvoaan nostaneita osakesijoituksia, hän voi myydä ne ilman tarvetta maksaa Suomen pääomatuloveroa kertyvästä voitosta.

– Sijoitusomaisuuden realisointi näissä maissa on siis hyvin kannattavaa, Hietanen toteaa Ylelle.

Käytännöt kuitenkin vaihtelevat omaisuuden tyypin mukaan. Suomessa myytävien asuntojen tai kiinteistöjen myyntivoiton verotusta tällä keinolla ei voi välttää.

Kaiken kaikkiaan maastamuuton avulla tapahtuvaa verosuunnittelua pystyvät hyödyntämään lähinnä henkilöt, joilla on suurta sijoitusvarallisuutta.

Ministeriö ei kannattanut maastapoistumisveron edistämistä

Finnwatch jatkaa selvityksellään keskustelua siitä, pitäisikö Suomen ottaa käyttöön jonkinlainen maastapoistumisvero.

Finnwatch käyttää verosta nimitystä arvonnousuvero, koska verolla ei ole tarkoitus verottaa kaikkea maastamuuttavan omaisuutta eikä veroa tule maksettavaksi, jos omaisuuden arvon nousua ei realisoida.

Valtiovarainministeriö päätyi helmikuussa julkaisemansa selvityksen (siirryt toiseen palveluun) pohjalta siihen, että luonnollisten henkilöiden maastapoistumisveron käyttöönottoa ei edistetä. Asian selvittämisestä oli sovittu hallitusohjelmassa.

Suomi on selvityksen mukaan yksi harvoja Länsi- ja Keski-Euroopan maita, joka mahdollistaa nykyisessä laajuudessa maastamuuton jälkeisten myyntivoittojen verojen välttämisen.

Ministeriön selvitys näki ongelmaksi epäreiluuden kokemukset ja verojärjestelmän monimutkistumisen. Koska vero myös koskisi ilmeisen harvalukuista varakkaiden joukkoa, on vaikea arvioida, kuinka merkittävästi se toisi uusia verotuloja.

Finnwatch kritisoi sitä, että lainsäädäntötoimiin ei ole ryhdytty. Järjestö vaatiikin, että Suomi säätää arvonnousuveroksikin kutsutun maastapoistumisveron, ja ryhtyy edistämään sen valmistelua syksyn budjettiriihen yhteydessä.

Aiempia uutisia aiheesta:

Finnwatchin verovälttelykampanja on poikinut boikotteja ja suututtanut yrittäjiä – mistä on kyse ja kuka on oikeassa?

Italiassa veronkierto on Euroopan yleisintä, mutta muuallakin Euroopassa harrastetaan verokeplottelua – ja siitä hyötyy muilta tiukkaa taloudenpitoa vaativa Hollanti

Luxemburgin veroparatiisia hyödyntävät niin Ehrnroothin mahtisuku kuin työeläkeyhtiötkin – Yle selvitti, mistä kymmenien miljardien suomalaispotti koostuu

Suomi ajaa suuryritysten maksamien verojen julkisuutta EU:ssa, mutta joutui vastatuuleen – veroparatiisit ja yllättäen myös Ruotsi vastustavat

"Palkattomat miljonäärit" elävät pääomatuloilla – joukossa yrittäjinä rikastuneita ja tunnettujen sukujen perijöitä

Lue seuraavaksi