Mikkelin kuvitustriennalen voittaja Emmi Jormalainen: "Tämä on hieno katsaus siihen, millaista kuvitusta Suomessa tehdään"

12. kuvitustriannale avautuu Mikkelin taidemuseossa lauantaina.

Kuvitustriennalen vuoden 2020 voittaja kuvittaja Emmi Jormalainen. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Mikkelin taidemuseon perinteinen kuvitustriennale esittelee ja palkitsee parhaat viimeisen kolmen vuoden aikana Suomessa ilmestyneet kuvitukset.

Tällä kertaa 3 500 euron pääpalkinnon voitti helsinkiläinen kuvittaja Emmi Jormalainen kirjastaan Eksyksissä – Being Lost.

Teos koostuu pelkästään kuvituksista, eikä tekstiä ole lainkaan. Jormalainen käyttää siitä nimitystä hiljainen kirja.

– Se on vähän kuin mykkäelokuva, eli luotan siihen, että ihmiset osaa lukea myös kuvaa. Aina ei tarvita tekstiä, joka selittäisi, että mitä tässä kuvassa tapahtuu, vaan kyllä meistä jokainen tajuaa tarinat muutenkin, Jormalainen kertoo.

Kilpailuun osallistui yhteensä 117 kuvittajaa 345 työllä. 2. palkinnon sai kuvittaja Milena Huhta Suomen Kuvalehteen tehdystä kuvituksesta Black Pill ja 3. palkinnon Sanna Pelliccioni kirjasta Meidän piti lähteä.

Jormalainen iloitsee siitä, että hänen pitkäjänteinen työnsä on huomattu ja palkittu. Hänen mielestään Mikkelin kuvitustriennalella on tärkeä merkitys alan näkyvyyden kannalta.

– Tää on hieno paikka saada katsaus siihen, millaista kuvitusta Suomessa tehdään. Näyttelyssä on todella upeita töitä ja moni on varmasti jäänyt poiskin, kun näyttely on niin kovatasoinen. Päällimmäiseksi jäi sellainen olo että, vau, tällaista tehdään.