Espoolaista Sari Kola-Nyströmiä pompoteltiin luukulta toiselle koronatestauksessa – "Kuinka paljon julkisen palvelun kapasiteettia olen syönyt soittelemalla eri palveluihin?"

Helsingin johtajalääkäri toivoo, etteivät potilaat shoppailisi koronatestipaikkoja.

Koronatestaus
Sari Kola-Nyström kotikaranteenissa.
Sari Kola-Nyström vietti viikonlopun omaehtoisessa kotikaranteenissa odotellessaa pääsyä testiin. Sari Kola-Nyström

Espoolaisen Sari Kola-Nyströmin leppoisa viikonloppu Hangossa ystävien seurassa päättyi aikuisen tyttären puhelinsoittoon: kaveripiirissä oli löytynyt koronatapaus. Tytär ja äiti olivat viikolla istuneet pitkän automatkan yhdessä, joten Kola-Nyström päätteli itsekin olevan nyt mahdollisesti altistunut.

Tennispelit ja golfkierrokset Hangossa piti unohtaa.

– Päällimmäisenä oli huoli siitä, olenko altistanut riskiryhmäläisiä. Päätin hakeutua testiin välittömästi, hän sanoo.

Hän soitti päivystyslinjalle 116 117. Puhelinvastaajassa pyydettiin valitsemaan alue: Helsinki tai muu Uusimaa. Espoolainen Kola-Nyström epäröi hetken ja jätti varalta soittopyynnön molempiin kanaviin.

Odota maanantaihin tai mene yksityiselle

Toiminnan naisena hän ei jäänyt odottamaan puhelua, vaan hurautti saman tien lähimmälle testauspisteelle Tammisaaressa. Terveysaseman ovesta löytyi palvelunumero. Kola Nyström kertoo, että langan päässä käskettiin soittaa 116 117, ja löytiin luuri korvaan.

Seuraavaksi Jorviin – siellä on drive-in-testaus.

Tyhjällä autokaistalla hoitaja suojapuvussa kertoi, että ei voi auttaa ilman lähetettä. Kola-Nyström meni hakemaan lähetettä Jorvin päivystykseen, mutta siellä hän sai kuulla tutut ohjeet: soita 116 117.

Myöhään iltapäivällä Helsingin puhelinpalvelusta soitettiin ja tarjottiin aikaa Kannelmäkeen. Puhelun lopuksi potilaan yhteystiedot tarkistettiin. Kun paljastui, että Kola-Nyström ei ole asunut Helsingin Museokadulla vuoden 2001 jälkeen, vaan on nykyään espoolainen, asia tyssäsi jälleen.

Muun Uudenmaan kanavan soittopyyntöön vastattiin illalla seitsemän jälkeen, ja kerrottiin, että viikonloppuisin vaihtoehtona on odottaa maanantaihin tai mennä yksityiselle. Kun Terveystalon lähetteen ja testin hinnaksi paljastu 235 euroa, Kola-Nyström päätti odottaa.

"Testiinpääsyprosessia pitäisi suunnitella hätääntynyttä koronatartuntaa pelkäävää potilasta ajatellen"

Maanantaiaamuna hän jätti soittopyynnön Espoon ajanvaraukseen, ja siihen vastattiin puoliltapäivin. Puhelimessa hoitaja kysyi täsmälleen samat kysymykset, jotka potilas oli täyttänyt Omaolo-nettipalveluun, ja jotka hän oli kerran kertonut myös Helsingistä soittavalle ihmiselle lauantaina.

Sekä äiti että tytär saivat negatiiviset testitulokset keskiviikkona.

– Loppu hyvin, kaikki hyvin. Säikähdyksellä selvittiin. Kävin kuitenkin miettimään, kuinka paljon julkisen palvelun kapasiteettia olen syönyt soittelemalla eri palveluihin.

– Testiinpääsyprosessia ja viestintää pitäisi suunnitella hätääntynyttä koronatartuntaa pelkäävää potilasta ajatellen, hän lisää.

Pääseekö muualla kuin kotipaikkakunnalla testiin?

Koronatestiin pääsyä on joutunut viime viikonlopusta lähtien odottamaan jopa kaksi vuorokautta HUSin alueella. HUSin arvion mukaan testausruuhkaa saadaan purettua ensi viikon aikana.

Testaaminen ja jäljittäminen ovat avainasioita Suomen koronastrategiassa. Siitä huolimatta osa kunnista on jättänyt ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia testaamatta, ja lähettänyt nämä kotipaikkakunnalleen koronatestiin.

Jos rovaniemeläinen perhe saa oireita Espoossa lomaillessaan, saavatko he kunnan terveyspalveluilta lähetteen koronatestiin?

– Vaikea kysymys, mutta pitäisin sitä kohtuullisena, sanoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Entä pääseekö testiin viikonloppuna?

– Otamme 300 testiä päivässä arkisin ja 150 testiä viikonloppuisin. Kapasiteettia pyritään kasvattamaan, hän kertoon.

Sairaanhoitopiireissä ensisijainen vastuu testaamisesta on kunnilla ja testiin täytyy päästä missä päin Suomea tahansa, kotipaikasta huolimatta.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kuitenkin toivoo, että potilaat eivät harrastaisi hoitopaikkashoppailua.

– Jos espoolainen soittaa sen takia, että ei ole päässyt testiin Espoossa, toivotaan, että hän odottaisi testiaikaa kotipaikkakunnallaan, eikä tulisi meille, hän sanoo.

Helsingin tavoitteena on Lukkarisen mukaan, että potilaat pääsisivät testiin vuorokauden sisällä. Tällä hetkellä testiaikoja saa yleensä vasta ylihuomiselle.

– Suurin pullonkaula on henkilöstöpula. Huslabilla onn äytteenottajia liian vähän, johtajalääkäri Lukkarinen selittää.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Vähänkään oireilevat pitäisi testata, mutta ulkopaikkakuntalaisia käännytetään koronatesteistä – THL:n Salminen: Säästetään väärässä kohtaa ja se voi kostautua