Hyppää sisältöön

Viisikymppinen Olli-Pekka Niskanen jätti uran politiikassa ja ryhtyi jäätelötehtailijaksi: "Muutoin olisin uupunut ja kyynistynyt"

Entinen kokoomuksen toiminnanjohtaja teki harrastuksesta ammatin, tavoitteenaan saada jäätelöstä kannattava myyntituote.

Niskanen ei olisi ikinä uskonut, että hänen intohimostaan - jäätelöstä - tulisi joskus vielä hänen ammattinsa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Jäätelökone kieputtaa vaaleanruskeaa tahnaa hypnoottisesti jyväskyläläisen rivitalon kodinhoitohuoneessa.

Olli-Pekka Niskanen, 53, entinen Keski-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtaja, kauhoo pähkinäjäätelömassaa kulhosta jäähdytysastiaan ja kaapii loput rippeet kulhon pohjalta suuhunsa.

– Mitään ei saa heittää hukkaan. Syön jäätelöä joka päivä, sanoo Niskanen leveä hymy kasvoillaan.

Hän alkoi vuoden alussa myydä käsin valmistamaansa italialaista jäätelöä, gelatoa. Sitä ennen hän kävi uupumisen rajoilla toimiessaan politiikassa yli 20 vuotta.

Rakkaus italialaiseen jäätelöön sai ryhtymään yrittäjäksi.

– Olin varmaan entisessä elämässäni roomalainen kokki, kun olen aina ollut hirveä Italia-fani. Rakastan italialaista ruokaa, kieltä, kulttuuria ja erityisesti jäätelöä.

Jäätelön valmistaminen on tarkkaa puuhaa. Niskanen on saanut hankittua sopivia raaka-aineita muun muassa italialaisten ystäviensä kautta Italiasta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Niskasen ex-vaimolla on sukujuuria Sisiliassa. Häämatkallaan Italiassa 1990-luvun alussa jäätelöön menevä mies sai maistaa ensimmäisen kerran pistaasigelatoa ja jäi siihen heti koukkuun.

– En löytänyt Suomeen palattuamme mistään pistaasijäätelöä. Aloin siksi kokeilla sen valmistamista harrastusmielessä kotona.

Viime syksynä hän viimein onnistui mielestään hiomaan maultaan ja koostumukseltaan täydellisyyttä hipovan pistaasijäätelöreseptin.

Alkoi kyteä ajatus oman jäätelön myymisestä.

Herkullinen pistaasijäätelöresepti taskussa yrittäjäksi

Ilmassa leijuu pähkinäjäätelön tuoksu. Tuore yrittäjä lappaa shokkijääkaapissa jähmettynyttä jäätelömassaa pyöreisiin pahvipurkkeihin ja vie ne suuriin kaappipakastimiin kypsymään.

Pesukone on saanut väistyä kylmälaitteiden ja jäätelökoneen alta neljän neliön kokoisessa huoneessa.

– Jäätelönteko on aika monivaiheista. Liikkeissä pitää olla nopea. Aluksi minulla kaatui purkkeja ja roiskui jäätelötahnaa joka paikkaan, mutta nyt homma on alkanut pikkuhiljaa sujua ja liikkeet hioutua.

Gelaton valmistamiseen tarvitaan täysmaitoa, kermaa ja sokeria. Jäätelöä tehdessä ajoituksen kanssa pitää olla tarkkana, jotta koostumuksesta saadaan oikeanlainen. Video: Yle

Niskanen onnistui saamaan muutama vuosi sitten nykyisen vaimonsa Pirita Wahlstedt-Niskasen italialaiselta kirjekaverilta erinomaisen pistaasijäätelön ohjeen: jäätelönteko harppasi aivan uudelle tasolle.

– Yhtäkkiä kaikki vain alkoi loksahdella paikoilleen ja ikään kuin viedä minua jäätelötehtailijan polulle. Eräs aikanaan Jyväskylässä asunut italialainen ystäväni kehui gelatoani ja yllytti minua ryhtymään myymään sitä.

Niskasen takaraivossa jyskytti myös koko ajan pelko loppuunpalamisesta politiikassa. Hän harkitsi yrittäjäksi ryhtymistä pitkään ja huolella.

Lopulta ura jäätelötehtailijana tuntui houkuttelevalta, vaikka Niskasta hirvitti, kuinka paljon investointia eri laitteiden ja tarvikkeiden hankkiminen ammattimaista jäätelöntekoa varten vaati. Alkuinvestonteihin hän käytti säästöjä ja lainarahaa.

Vuodenvaihde oli entiselle politiikan tekijälle jännittävää, kiireistä ja työntäyteistä aikaa.

Jäätelöä fillarilla olkihattu päässä myyden

Pihalle pyöräilee hoikka mies olkihatussa ja valkoinen kauluspaita päällään sekä punainen rusetti kaulassaan. Niskasen pitkäaikainen ystävä Vesku Vasankari, 55, saapuu hakemaan täydennystä fillarijäätelökojuunsa.

Miehet ovat tunteneet toisensa jo armeija-ajoista lähtien. Ystävyys tiivistyi poikien opiskellessa samassa kaupungissa, Jyväskylässä.

Molemmat viisikymppiset miehet haluavat nyt kokea jotain uudenlaista, iloista työntekemistä.

Ennen jäätelömyyjäksi ryhtymistä Vasankari asui 15 vuotta Lontoossa. Hän toimi hyvin varakkaiden kerrostaloyhtiöiden oheistoimintojen päällikkönä.

– Siinä työssä joutui usein tekemisiin kiukkuisten ihmisten ja valitusten kanssa. Olli-Pekka pyysi minua myymään jäätelöään. Tämä on ollut mukava vastakohta entiselle työlleni: ihmiset ostavat jäätelöä hyvällä mielellä.

Vesku Vasankari pitää jäätelönmyynnistä, koska ihmiset ostavat sitä aina hymyissä suin. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Vasankari pyöräilee päivittäin noin 15 kilometriä ympäri kaupunkia gelatoa myyden. Kauppa on käynyt hyvin niin kadulla kuin kauppoihinkin.

Ruokakaupat ovat ottaneet oma-aloitteisesti Niskaseen yhteyttä ja pyytäneet saada hänen gelatoaan myyntiin.

– Aika on nyt hyvä tällaiselle kotona käsintehdylle tuotteelle, artesaanijäätelölle. Lähiruokabuumi on tällä hetkellä voimakasta. Italiassa monet kahvilat tekevät omaa jäätelöään.

Niskanen uskoo, että jäätelötehtailu tulee lähivuosina myös Suomessa voimakkaasti lisääntymään.

Leipääntyminen politiikan tekoon

Jäätelötehtailija maistattaa eilen valmistamaansa suklaajäätelöä.

Gelato on kypsynyt pakastimessa yön yli ennen lopullista valmistumistaan. Jäätelötehtailijan silmistä säihkyy innostus hänen saadessaan kuulla jäätelönsä olevan hyvää.

– Asiakkailta saatu myönteinen palaute on polttoaine tähän hommaan. Tunnen nyt jäätelön valmistamisessa samanlaista paloa kuin koin aikoinaan politiikan teossa.

Niskanen kaipasi politiikassa uudistumista, kun rutiinit alkoivat käydä vähitellen liian tutuiksi.

Vaaliputket ovat kovia. Vaalikampanjoita pitää tehdä valtavalla innostuksella, jotta saa vapaaehtoiset lähtemään mukaan. Työnantajan tuesta huolimatta huomasin olevani vaali vaalilta yhä enemmän puhki.

Nykypolitiikassa Niskasta harmittaa rakentavan dialogin puute. Hän toivoisi puolueiden pystyvän tekemään parempaa yhteistyötä ja enemmän kansalaisten kannalta tärkeitä päätöksiä yhdessä. Se vaatisi lisää kompromisseja ja parempaa yhteistä ymmärrystä hankalistakin asioista.

Vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen Niskanen alkoi miettiä uutta uraa. Hän kouluttautui työn ohessa työnohjaajaksi.

Haaveena työn ja perheen harmonia

Puhelin soi. Niskanen vastaa puheluun ja kantaa toisessa kainalossaan jäätelöpurkkeja.

Työn fyysisyys on pistänyt yrittäjän kropan koville.

– En ole enää mikään nuori mies. Pakko on ollut ruveta tekemään aamu-, päivä- ja iltajumppaa jäätelönteon ohessa, jotta pysyisin kunnossa. Selkä antaa muuten ilkeästi merkkiä jumpan puutteesta.

Rohkea hyppy tuntemattomaan on Niskasen mielestä ollut oikea ratkaisu.

Energinen mies tykkää jäätelön tekemisestä. Hän on aina pitänyt ruoanlaitosta. Haaveilipa hän nuorena miehenä joskus kokin ammatistakin.

Niskanen on saanut downshiftaamalla politiikasta enemmän aikaa jäätelötehtailuun. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Laskelmia täytyy tehdä koko ajan ja jäätelöntekoprosessia kehittää, jotta homma pysyy kannattavana.

Eteisessä odottaa uusi, tehokkaampi jäätelökone. Rutiinien hioutuminen nopeuttaa jäätelön valmistamista ja tehostaa tuotantoa.

– Laadusta en tingi, mutta oleellista on saada pidettyä kulut mahdollisimman pienenä. Suunnittelen myös myynnin laajentamista Jyväskylästä Kuopion suuntaan.

Tasaisen toimeentulon lisäksi Niskanen haaveilee sopivan tasapainon löytymisestä perheen ja työn välillä.

– Minulla on nyt enemmän aikaa perheelleni kuin ennen. Pidän viikonloput vapaata, siihen ei ollut mahdollisuutta aiemmassa työssäni. Tämä oli hyvä päätös, muuten olisin uupunut ja kyynistynyt, summaa Niskanen ja maistelee tarkasti arvioiden uutta makua, tervajäätelöä.

Luovassa mielessä polttelee vielä monta ideaa uusille jäätelömauille.

Juttua muutettu 2.2.2022: Muutettu jutun viimeisen kuvan kuvatekstiä.