Rankkasateen huuhtoma sianlanta tappoi kalat joesta Huittisissa

Kourajoen veden käyttörajoitus jatkuu korkeiden bakteeripitoisuuksien takia.

Huittinen
Lantakasa
Lantaa. Kuvituskuva.Sini Ojanperä / Yle

Huittisissa virtaavassa Kourajoessa sattuneiden kalakuolemien syy on selvinnyt. Jokeen oli päässyt alkuviikosta pellolta sianlantaa ja sen mukana runsaasti ravinteita ja bakteereja.

Varsinais-Suomen ely-keskus kertoo, että läheisille pelloille oli levitetty lantaa lannoitteeksi. Levityksen jälkeen alueella satoi rankasti, minkä seurauksena lantaa päätyi ojien kautta Kourajokeen.

Lannanlevitys kesäaikaan on laillista, mutta lantaa ei saisi päätyä vesistöihin.

Käyttökielto jatkuu

Uusien vesinäytteiden mukaan Kourajoen vedessä on edelleen jopa 40-kertaiset määrät koliformisia bakteereita normaaliin verrattuna. Siksi Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto jatkaa Kourajoen käyttörajoitusta Riuttamaantien sillan ja Loimijoen välisellä jokiosuudella.

Osuudella kehotetaan välttämään veden käyttöä talous- ja kasteluvetenä, eikä joessa pitäisi myöskään uida. Riuttamaantien yläpuolisella Kourajoen osuudella käyttörajoitukset eivät ole enää voimassa.

Kourajoki laskee isompaan Loimijokeen, mutta viranomaisten mukaan bakteeripitoisuudet laimenevat tehokkaasti suuremmassa vesimäärässä eikä Loimijoen veden käyttöä tarvitse rajoittaa.