Turun lentoasemalle terveyspiste koronaviruksen varalta – Balkanin alueelle matkustaneilla useita tartuntoja

Tartuntoihin on liittynyt myös perheen sisäisiä jatkotartuntoja.

Kotimaa
Turun lentoaseman kyltti sisätiloissa.
Matkustajia ohjeistetaan lentoasemalla jatkohoitoon ja karanteeniin liittyvissä asioissa. Arkistokuva.Peter Karlberg / Yle

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pilotoivat yhteistyössä viikonlopusta alkaen terveysneuvontapisteen toimintaa Turun lentoasemalla. Matkustajia ohjeistetaan jatkohoitoon ja karanteeniin liittyvissä asioissa sekä ohjataan tarvittaessa koronatestaukseen.

Matkustajista testataan ne, joilla on koronavirukseen liittyviä oireita tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan. Toiminnasta rakennetaan pysyvä malli, joka ulotetaan myöhemmin myös Turun satamaan.

– Tällä hetkellä lentoliikenne ja lentoyhteyksillä Turkuun saapuvat matkailijat ovat koronaviruksen leviämisen ehkäisemisen kannalta olennainen ryhmä. Siksi aloitamme toiminnan Turun lentoasemalla, kertoo Turun hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa kaupungin tiedotteessa.

Lue tämäkin: Turku suosittelee maskia joukkoliikenteessä

Matkustajilla tartuntoja

Turun alueella on todettu heinäkuusta lähtien useita koronavirustartuntoja henkilöillä, jotka ovat matkustaneet Välimeren Balkanin alueella esimerkiksi Albanian, Serbian ja Pohjois-Makedonian alueella. Tartuntoihin on liittynyt myös perheen sisäisiä jatkotartuntoja.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden kohdalla maahantulon rajoituksia ei ole. Matkustaminen epidemia-alueille lisää koronaviruksen leviämisriskiä myös Suomessa.

Lue tämäkin: Turku toivoo matkailijoilta vastuullisuutta

Turun lentoasemalle saapuu lentoja sellaisista maista, joissa koronatilanne on huono tai menossa huonompaan suuntaan, kuten esimerkiksi Pohjois-Makedonia ja Puola.

– Erityisesti Välimerellä sijaitsevan Balkanin niemimaan alueella koronavirustilanne on huono. Siellä matkustaneiden ja Suomeen saapuvien on siksi erittäin tärkeää noudattaa omaehtoista karanteenia 14 vuorokauden ajan. Tällä ehkäistään tartuntojen leviämistä Suomessa, toteaa Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus