1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. räjähdykset

Libanonin presidentti: Beirutin räjähdys saattoi johtua pommista tai ohjuksesta

Pelastajat etsivät mahdollisia eloonjääneitä valtavan räjähdyksen tuhoamien rakennusten raunioista Beirutissa.

Libanonilainen tv-tuottaja Tony Ahwaji istuu räjähdyksen voimasta vaurioituneella parvekkeellaan Beirutissa torstaina 6. elokuuta. Kuva: Patrick Baz / AFP

Libanonin presidentti Michel Aoun sanoi perjantaina, että maan tutkijat selvittävät, johtuiko Beirutin valtava räjähdys pommista tai jostakin muusta ulkopuolisesta sekaantumisesta.

Tiistaina tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli ainakin 154 ihmistä ja noin 5 000 ihmistä loukkaantui.

Aoun sanoi televisioidussa haastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan, että räjähdys saattoi johtua laiminlyönnistä tai ulkopuolisen tahon ohjuksesta tai pommista.

Presidentti sanoi perjantaina, että hän on pyytänyt Ranskalta satellittikuvia, jotta tutkijat voisivat selvittää, oliko räjähdyksen aikoihin ilmassa ohjuksia tai sotilaslentokoneita.

Aoun torjui televisiohaastattelussa ehdotuksen, että räjähdyksestä järjestettäisiin kansainvälinen tutkinta.

Myöhemmin presidentti tarkensi näkemystään Twitterissä. Hän kirjoitti AFP:n mukaan, että vaatimukset kansainvälisestä tutkinnasta tähtäävät totuuden laimentamiseen.

Hizbollahin johtaja kiistää järjestön osallisuuden räjähdykseen

Iranin tukeman libanonilaisen Hizbollah-järjestön johtaja Hassan Nasrallah sanoi perjantaina, että Hizbollahilla ei ollut mitään tekemistä räjähdyksen kanssa.

Hän myös kiisti, että järjestöllä olisi ollut asevarasto Beirutin satamassa.

Nasrallah sanoi, että Hizbollahin kotimaiset vastustajat pyrkivät syyttämään järjestöä räjähdyksestä ja yrittävät kääntää julkisen mielipiteen järjestöä vastaan.

Hän sanoi, että Hizbollah tukee rehellistä tutkintaa totuuden selvittämiseksi räjähdyksen syystä.

Eloonjääneiden etsinnät jatkuvat, kiinnottoja tehty

Kymmenet ihmiset ovat edelleen kateissa räjähdyksen jäljiltä. Pelastajat käyvät rakennusten raunioita läpi koirien avulla löytääkseen mahdollisia eloonjääneitä.

Sataman ulkopuolelle kokoontuneet omaiset odottivat perjantaina tietoja kadonneiden kohtalosta.

Paikallisten viranomaisten avuksi on saapunut pelastushenkilöstöä Ranskasta, Saksasta, Venäjältä ja muista maista. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhtään eloonjäänyttä ei ole toistaiseksi löytynyt.

Libanonin valtion uutistoimiston NNA:n mukaan 16 ihmistä on otettu kiinni tutkinnan yhteydessä. Uutistoimisto AFP:n oikeudellisen lähteen mukaan perjantai-iltapäivään mennessä viranomaiset olivat ottaneet kiinni 21 ihmistä.

AFP:n lähteiden mukaan Libanonin keskuspankki on määrännyt seitsemän satama- ja tulliviranomaisen omaisuuden jäädytettäväksi.

Venäläinen pelastusjoukko etsi elonjääneitä Beirutin sataman lähellä olevista raunioista tänään perjantaina. Kuva: Joseph Eid / AFP

Räjähdysherkkää materiaalia säilöttiin vuosia satamassa

Alustavissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että räjähdys saattoi johtua räjähtävän materiaalin säilyttämiseen liittyvistä laiminlyönneistä.

Satamassa räjähti varasto, jossa säilytettiin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. Aineen epäillään räjähtäneen tulipalon takia. Ammoniumnitraatin toi Beirutiin venäläisomisteinen rahtilaiva.

Räjähdysherkkää ainetta säilytettiin satamassa vuodesta 2013 lähtien ilman asianmukaisia turvatoimia. Päättäjät olivat jo vuosien ajan tienneet aineen aiheuttamasta vaarasta.

Paikalliset tiedotusvälineet ja Reutersin turvallisuuslähde ovat aiemmin kertoneet, että räjähdys olisi aiheutunut tulipalosta, joka sai alkunsa varastossa tehdyistä hitsaustöistä.

Yhdysvallat ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että räjähdys johtui hyökkäyksestä. Libanonin kanssa useita kertoja sotinut Israel on kiistänyt osallisuutensa räjähdykseen.

Turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua

Torstai-iltana Libanonin turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua maan parlamentin edustalle kokoontuneeseen raivostuneeseen väkijoukkoon Beirutissa.

Libanon on kärsinyt talousromahduksesta ennen räjähdystä. Monet ihmiset ovat menettäneet säästönsä. Poliitikkoja on laajasti syytetty maan tilanteesta.

Monien libanonilaisten mielestä maan poliittinen järjestelmä on korruptoitunut. Sama poliittinen eliitti on johtanut maata vuosikymmeniä. Monet heistä ovat entisiä asejoukkojen komentajia vuosina 1975–1990 riehuneen sisällissodan ajalta.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on ilmoittanut alkavansa jakaa ruokaa beirutilaisille sekä tuovansa maahan vehnää räjähdyksessä tuhoutuneiden siilojen viljavarastojen korvaamiseksi.

Useiden maiden lähettämät avustuslennot tuovat Libanoniin tarvikkeita, lääkkeitä ja kenttäsairaaloita. Myös suomalainen kuuden hengen teknisen avun tiimi on matkannut perjantaina Beirutiin.

Libanonin presidentti Michel Aoun (keskellä) vieraili Beirutin räjähdyksen tuho-alueella keskiviikkona 5. elokuuta. Kuva: AFP

Lisää aiheesta:

Beirutiin ammoniumnitraatin tuoneen aluksen venäläiskapteeni kertoo ongelmista: "Kirjoitin Putinille joka päivä"

Suomalaista apua matkalla Libanoniin: Tero Lähdesmäki ja viisi muuta matkasivat Beirutiin tänään pelastustöiden keskelle

Beirutin räjähdys osui erityisen hankalaan aikaan – muun muassa koronapandemia ja viljavarastojen tuhoutuminen rokottavat Libanonia