1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Sotkamon Losonvaara on yksi metsäharvinaisuuksista – katso miltä näyttää lähes koskemattomassa metsässä

Koskemattomat metsät ovat Suomessa hyvin harvinaisia, niitä on vain noin prosentti koko metsämaan pinta-alasta.

metsät
Tältä näyttää harvinaisessa lähes luonnontilaisessa metsässä – Sotkamon Losonvaara on yksi niistä
Tältä näyttää harvinaisessa lähes luonnontilaisessa metsässä – Sotkamon Losonvaara on yksi niistä

Sotkamossa sijaitseva Losonvaara on yksi harvinaisista lähes luonnontilaisista metsistä.

Luonnontilaisella metsällä tarkoitetaan koskematonta metsää, jossa ei näy ihmisen kädenjälki. Losonvaara on säilynyt hakkaamattomana ja kätkee sisäänsä mielenkiintoisen historian.

Metsä oli aikoinaan Kajaani Oy:n reservimetsä sitä varten, jos paperitehtaalla olisi ollut pulaa raaka-aineesta vaikkapa lakon takia. Myöhemmin Kajaani Oy myi tehtaan metsäteollisuusyhtiö UPM:lle. Kun puun toimitushäiriöitä ei koskaan tullut, metsä jäi ennalleen.

UPM myi Losonvaaran metsän Forest Holding Finlandille, joka aikoi pari vuotta sitten tehdä alueella lain vaatimia lumituhoalueiden hakkuita. Lopulta hakkuita ei tehty ja Luonnonperintösäätiö osti lahjoitusvaroin osan Losonvaarasta omistukseensa. Osa rahoituksesta tuli ympäristöministeriön Metso-metsiensuojeluohjelmasta.

Yksi Losonvaarassa viihtyvistä harvinaisista lajeista on sinipyrstö, joka suosii koskemattomia ja kosteita vaarojen rinteiden kuusikoita. Myös pienemmille lajeille on metsässä paikkansa.

– Iso osa lajistosta elää lahopuulla, vanhassa metsässä sitä on todella paljon, kertoo Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen.

Lue myös tämä Losonvaarasta kertova kuvallinen juttu.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi