Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Venäjä vastustaa Bidenia, Kiina Trumpia

Tiedusteluviranomaiset uskovat, ettei Kiina halua Trumpin pääsevän toiselle kaudelle ennalta-arvaamattomuutensa vuoksi.

USA:n presidentinvaalit 2020
Joe Biden puhui kampanjatilaisuudessaan Wilmingtonissa Delawaressa.
Kuvituskuva. Joe Biden presidentinvaalien kampanjatilaisuudessaan Wilmingtonissa Delawaressa heinäkuussa.AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain tiedustelu arvelee, että Venäjä käyttää lukuisia eri konsteja demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan Joe Bidenin mustamaalaamiseksi ennen marraskuun vaaleja, Yhdysvaltain vastavakoilun johtaja William Evanina kertoi perjantaina.

Lisäksi Kremliin yhteydessä olevien henkilöiden arvellaan edistävän presidentti Donald Trumpin uudelleenvalintaa, Evanina lisää.

Tiedusteluviranomaiset uskovat myös, että Kiina ei halua Trumpin pääsevän toiselle kaudelle, ja että Kiina on kiihdyttänyt presidentti Trumpin kritisointia ja lisännyt kierroksia informaatiokoneistoonsa vaikuttaakseen yhdysvaltalaisten mielipiteisiin ja asenteisiin.

Tiedusteluviranomaisten arvioiden mukaan Joe Biden joutunee Venäjän lokakampanjan kohteeksi ennen marraskuun vaaleja, sillä Biden ja hänen kannattajansa koetaan Venäjää vastustavana voimana. Biden sai jo varapresidenttinä voimakasta kritiikkiä Venäjän hallinnolta hänen Ukrainan-politiikastaan.

Kiina vuorostaan kokee Trumpin olevan ennalta-arvaamaton, eikä halua Trumpin pääsevän toiselle kaudelle, Evanina toteaa.

Vastavakoilun johtajan lausunto epätavanomainen

Viimeisin tiedusteluarvion mukaan Yhdysvalloissa ollaan huolissaan siitä, että Kiina, Venäjä ja Iran yrittäisivät häiritä presidentinvaaleja. Tämä voisi tapahtua sabotoimalla äänestysprosessia, varastamalla äänestyksen tulosdataa ja kyseenalaistamalla äänestystuloksen oikeellisuuden.

Maassa pelko vaalihäirinnästä on vahva siksi, että Venäjä pyrki vaikuttamaan vuoden 2016 presidentinvaaleihin hakkeroimalla demokraattien sähköposteja Trumpin hyväksi ja kylvämällä sosiaalisessa mediassa riitaisuutta äänestäjien keskuudessa.

– Monilla ulkomaisilla toimijoilla on oma mieltymyksenä siihen, kenen pitäisi voittaa vaalit. Tätä ilmaistaan avoimien ja yksityisten lausuntojen muodossa, Evanina sanoo.

– Olemme pääosin huolissamme jatkuvasta ja mahdollisesta aktiivisuudesta Kiinan, Venäjän ja Iranin suunnasta, hän lisää.

Vastavakoilujohtajan epätavanomainen julkinen lausunto tuli julki tilanteessa, jossa Yhdysvaltain kongressin demokraatit ovat kritisoineet tiedustelua ulkopuolisen vaalihäirinnän todisteiden piilottelusta julkisuudelta.

Aiheesta lisää:

Twitter ja Facebook kitkevät vaalivaikuttamista uusilla merkinnöillä ja sulkemalla valetilejä

Yhdysvallat lupaa jopa 10 miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka paljastavat ulkomaisen vaalihäirinnän

Twitter sulkee salaliittoteorioita levittäviä QAnon-tilejä – hurjia väitteitä USA:n eliitin saatananpalvonnasta, pedofiliasta ja juonista Trumpia vastaan

Demokraatit pyysivät FBI:ltä apua: Yhdysvaltain kongressi on informaatiovaikuttamisen ja vaalihäirinnän kohteena

Lähteet: AP, Reuters