Asemiehet tappoivat kahdeksan ihmistä Nigerissä – joukossa ranskalaisia avustustyöntekijöitä

Hyökkäys tapahtui Kouren alueella.

Niger
Nigerin kartta, Koure ja Niamey merkitty
Leena Luotio / Yle

Länsi-Afrikan Nigerissä asemiehet surmasivat sunnuntaina kuusi ranskan kansalaista sekä heidän nigeriläiset oppaansa ja autonkuljettajansa. Ranskalaisten uhrien kerrottiin aiemmin olleen turisteja, mutta viranomaisten mukaan ainakin osa heistä oli avustustyöntekijöitä.

Avustustyöntekijät kuuluivat ranskalaiseen ACTED-avustusjärjestöön ja ryhmä oli liikkeellä järjestön autolla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on julkaissut lausunnon, jossa hän ilmaisi surunvalittelunsa uhrien perheille. Macron keskusteli sunnuntai-iltana puhelimessa Nigerin presidentin Mahamadou Issoufoun kanssa. Presidenttien mukaan hyökkäyksen olosuhteiden selvittämiseen tullaan käyttämään kaikki mahdolliset keinot.

Hyökkäys tapahtui Kouren alueella, jossa viimeiset länsiafrikankirahvit elävät. Kirahvit ovat Ranskan entisen siirtomaan turismin vetonaula.

Nigerin ympäristöpalveluja lähellä oleva lähde kertoi AFP:lle, että asemiehet liikkuivat moottoripyörillä ja odottivat ryhmää maastossa. Hyökkääjien henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Tillaberin alueesta on tullut jihadistiryhmien piilopaikka. Tammikuussa moottoripyörät kiellettiin alueella. Kiellolla yritettiin suitsia jihadistien liikkumista.

Päivitetty uutista 10.8. klo 3.52: Aiemman tiedon mukaan ranskalaiset kuolonuhrit olivat turisteja. Myöhemmin osoittautui, että ainakin osa heistä oli avustustyöntekijöitä.

Korjattu klo 10.27: Issoufou on Nigerin, ei Nigerian presidentti

Lähteet: AFP, Associated Press, Reuters