1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Beirut

Mielenosoittajat kerääntyivät jälleen Beirutin kaduille, mellakkapoliisit vastassa kiviä heittäviä ihmisiä

Maailman johtajat ja kansainväliset järjestöt lupasivat Libanonille 250 miljoonaa euroa. Samalla hallinnolta vaaditaan uudistuksia.

Beirutin hallituksenvastaiset mielenosoitukset jatkuvat
Beirutin hallituksenvastaiset mielenosoitukset jatkuvat

Beirutissa ihmiset ovat jälleen kerääntyneet kaduille osoittamaan mieltään hallitusta vastaan.

Kansainvälisten uutistoimistojen välittämissä kuvissa näkyy kiviä heitteleviä mielenosoittajia ja heitä vastassa olevia mellakkapoliiseja. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua protestoijia vastaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuhannet mielenosoittajat ovat kokoontuneet parlamenttitalon lähelle. Protestoijat yrittävät murtautua suljetulle alueelle. Uutiskuvissa näkyy ainakin yksi tulipalo.

Reutersin mukaan mielenosoittajat ovat tunkeutuneet asunto- ja liikenneministeriön toimistoihin.

– Haluamme tuhota ja tappaa hallituksen. He eivät ole antaneet meille töitä eivätkä oikeuksia, sanoi Reutersille 19-vuotias työtön mielenosoittaja Nissan Ghrawi.

Mielenosoittajat ovat syyttäneet hallitusta myös tiistain räjähdyksestä. Satamassa räjähtänyt valtava ammoniumnitraattilasti makasi varastossa monta vuotta, vaikka muun muassa tulliviranomaiset pyysivät useaan kertaan sen siirtoa.

Kuva: EPA / Wael Hamzeh

Libanonin ympäristöministeri Damianos Kattar erosi tehtävästään sunnuntai-iltana. Aiemmin sunnuntaina tiedotusministeri Manal Abdel jätti tehtävänsä.

Maailman johtajat ja kansainväliset järjestöt lupasivat Libanonille 250 miljoonaa euroa avustusta Ranskan isännöimässä videokonferenssissa sunnuntaina. Osallistujat painottivat lausunnossaan, että hätäapu tulee menemään suoraan kansalaisille. Pidemmän aikavälin tuen saamiseksi hallinnolta vaadittiin sitoutumista poliittisiin ja taloudellisiin uudistuksiin.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistui videokonferenssiin.

Satoja loukkaantui edellisessä protestissa

Eilen lauantaina useita satoja ihmisiä loukkaantui mielenosoituksissa. Nytkin kuvissa näkyy loukkaantuneita ihmisiä.

Eilen mielenosoittajat valtasivat julkisia rakennuksia. Armeijan joukot ottivat rakennukset haltuunsa ennen puoltayötä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti sunnuntaina Libanonia suorittamaan läpinäkyvän tutkinnan Beirutissa tiistaina tapahtuneesta valtavasta räjähdyksestä.

Valkoisen talon mukaan Trump sanoi, että Yhdysvallat on valmis avustamaan tutkinnassa. Samalla Trump ilmaisi tukensa rauhanomaisille mielenosoituksille, jotka vaativat uudistuksia Libanoniin.

Useita uhreja vielä tunnistamatta

Tiistain räjähdyksen kuolonuhrien määrä on tuoreimman tiedon mukaan 158. Lisäksi tuhansia on loukkaantunut.

Beirutin kuvernööri Marwan Abboud kertoi sunnuntaina, että moni tiistain räjähdyksen kuolonuhri on vielä tunnistamatta. Heistä moni on ulkomaisia työntekijöitä ja rekkakuskeja.

Syyrian hallitus on kertonut 45 syyrialaisen kuolleen räjähdyksessä. Syyrialaiset ovat Libanonissa suurin ulkomaisten työntekijöiden ryhmä.

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – ainakin 135 kuollut, tuhansia loukkaantunut ja jopa 300 000 jäänyt kodittomaksi

Macron avustuskokouksessa: Libanonin tulevaisuus on vaakalaudalla – lahjoittajat lupasivat yli 250 miljoonaa euroa hätäapua