1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kaksi uutta koronatartuntaa Satakunnassa sunnuntaina – testituloksen saaminen voi kestää jopa viisi päivää

Uusiin tartuntoihin ei liity ulkomaanmatkoja.

koronavirus
Satasairaala etupuoli
Satakunnassa on nyt viivettä koronatestauksessa.Jere Sanaksenaho / Yle

Satakunnassa on todettu sunnuntaina kaksi uutta, lieväoireista koronatartuntaa. Potilaat ovat kotieristyksessä.

Rauman tartuntatautihenkilöstö kartoittaa sairastuneiden lähikontakteja. Tartunnan alkuperä ei kummassakaan tapauksessa ole selvillä, mutta jo nyt tiedetään, että henkilöt eivät ole käyneet ulkomailla.

Satakunnassa on nyt todettu epidemian alun jälkeen 83 koronatartuntaa.

Perjantaina tilastoihin kirjautui yksi koronatapaus, jossa COVID-positiivisuus oli heikkoa. Henkilö oli sairastanut koronainfektion aiemmin ollessaan ulkomailla, eikä hän sairaanhoitopiirin mukaan ole enää tartuttava. Testi kuitenkin löytää näytteestä viruksen geeniperimää, vaikka tauti ei enää tartuttaisi.

Laboratoriossa ruuhkaa

Satakunnan koronatestauksessa on nyt merkittävää ruuhkaa. Ongelma on Satadiagin laboratorion kapasiteetin riittämättömyys: perjantaina otetun näytteen tuloksen saaminen voi kestää jopa 3–5 päivää.

– Onkin erittäin tärkeää, että näytteillä käyneet oireiset henkilöt noudattavat tuloksen valmistumiseen asti omaehtoisen karanteenin ohjeita. Myös muutoin hengitystieinfektion oireiden aikana pitää pysytellä kotona ja välttää lähikontaktia muihin ihmisiin, osastonylilääkäri Tuomas Nieminen sanoo.

Satakunnassa on viime aikoina löydetty väkimäärään suhteutettuna enemmän koronatartuntoja kuin Suomessa keskimäärin.

Lue seuraavaksi