Poliisi ja mielenosoittajat ottaneet yhteen Valko-Venäjällä – itsevaltainen Lukašenka jatkamassa kuudennelle presidenttikaudelleen

Ihmisoikeuskeskus Vjasnan mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut ja 120 pidätetty.

Aljaksandr Lukašenka
Poliisit retuuttavat mielenosoittajaa
Poliisi on käyttänyt mielenosoittajia vastaan tainnutuskranaatteja, kyynelkaasua, vesitykkejä ja kumiluoteja. Marina Serebryakova / EPA

Valko-Venäjällä poliisi on hajottanut yöllä kovin ottein presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavia mielenosoituksia maan pääkaupungissa Minskissä ja muissa kaupungeissa.

Minskin keskustaan kokoontui arvioiden mukaan tuhansia mielenosoittajia.

Uutistoimistojen keräämien tietojen perusteella poliisi on käyttänyt mielenosoittajia vastaan tainnutuskranaatteja, kyynelkaasua, vesitykkejä ja kumiluoteja. Oppositiomielisten medioiden mukaan poliisiauto on jossain vaiheessa ajanut mielenosoittajien joukkoon.

Ihmisoikeuskeskus Vjasnan edustaja Valentin Stefanovitš sanoi Reutersille maanantaiaamuna, että ainakin yksi ihminen on kuollut poliisin pakettiauton alle jäätyään. Stefanovitš sanoi, että alustavien tietojen mukaan loukkaantuneita on kymmeniä ja pidätettyjä ainakin 120.

Virallisia tietoja loukkaantuneiden tai pidätettyjen ihmisten määristä ei ole. Vjasnan perustaja Ales Bjaljatski arvioi aiemmin uutistoimisto AP:lle, että pidätettyjä olisi useita satoja ja loukkaantuneita satoja.

AP:n toimittaja näki minskiläisessä sairaalassa kymmenkunta ambulanssia, jotka toivat loukkaantuneita mielenosoittajia.

Valtion uutistoimiston Beltan mukaan sisäministeriö sanoi puolenyön jälkeen tilanteen olevan poliisin hallinnassa. Aamukolmeen mennessä Minskin mielenosoitukset olivat pääosin päättyneet, AFP kirjoittaa.

Mielenosoittajat kantavat loukkaantunutta ihmistä ambulanssiin.
Mielenosoittajat kantoivat loukkaantunutta miestä ambulanssiin myöhään sunnuntai-iltana Minskissä.Tatyana Zenkovich / EPA

Mielenosoitukset alkoivat heti ovensuukyselyn tultua julki

Mielenosoituksia puhkesi sunnuntai-iltana heti, kun presidentinvaalien virallisen ovensuukyselyn tulokset kerrottiin julki. Ovensuukyselyn mukaan Lukašenkalle odotetaan vaaleissa 79,7 prosentin kannatusta.

Maan vaaliviranomaisten mukaan Lukašenka johtaa virallisissa tuloksissa useilla alueilla noin 80–90 prosentin kannatuksella opposition edustaja Svjatlana Tsihanouskajaa, kertoo Tass.

Vaaliviranomaisten mukaan vaalien äänestysaktiivisuus oli 84 prosenttia. Itsevaltaisesti 26 vuotta hallinneen Lukašenkan valintaa on pidetty jo ennalta käytännössä varmana, osin vaalivilpin ansiosta.

Valko-Venäjän istuva presidentti Aljaksandr Lukašenka äänestää presidentinvaaleissa.
Istuva presidentti Aljaksandr Lukašenka äänesti presidentinvaaleissa sunnuntaina.Tatyana Zenkovich / EPA

Tsihanouskaja pyysi välttämään väkivaltaa

Lukašenkan haastoi vaaleissa opposition Svjatlana Tsihanouskaja, joka keräsi kampanjatilaisuuksiinsa valtavia yleisömääriä.

Alun perin Tsihanouskajan aviomiehen oli tarkoitus asettua ehdolle. Hänet kuitenkin pidätettiin, jonka jälkeen presidenttikilpaan lähtikin vaimo.

Tsihanouskaja sanoi sunnuntaina, ettei luota Lukašenkan murskavoittoon viittaaviin lukuihin.

– Uskon silmiäni ja näen, että enemmistö on meidän puolellamme, Tsihanouskaja kommentoi tiedotustilaisuudessa ovensuukyselyn tulosten tultua julki.

Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja äänestää Valko-Venäjän presidentinvaaleissa.
Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja äänesti sunnuntaina Valko-Venäjän presidentinvaaleissa.Marina Serebryakova / EPA

Tsihanouskajan mukaan jo hänen kymmeniätuhansia kannattajia keränneet vaalitilaisuutensa ovat valkovenäläisille voitto.

– Olemme jo nyt voittaneet, sillä olemme ylittäneet pelkomme, apatiamme ja erimielisyytemme, hän sanoi.

Tsihanouskaja vetosi myöhemmin sekä mielenosoittajia että poliisia pidättäytymään väkivallasta.

Minskissä oli uutistoimisto AFP:n mukaan varauduttu vaali-iltaan ennennäkemättömin turvatoimin: valtion rakennuksia suojattiin poliisin vartioketjuilla, ja internetyhteyksiä rajoitettiin.

Aiemmin sunnuntaina venäläisen Dožd-televisiokanavan kolme toimittajaa oli pidätetty sen jälkeen, kun he olivat haastatelleet opposition edustajaa, mutta heidät päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Korjaus 8.8. klo 20.45: Toisin kuin jutussa aluksi luki, Lukašenka ei ole vielä virallisesti voittanut vaaleja, vaan hän sai virallisessa ovensuukyselyssä 79,7 prosentin kannatuksen.

Lue myös:

Valko-Venäjällä käydään poikkeuksellisia vaaleja, jotka voivat johtaa "Euroopan viimeisen diktaattorin" syrjäyttämiseen – Lue, mistä on kyse

"Valko-Venäjän Jeanne d'Arc" kohtaa vaaleissa Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsutun presidentin – Opposition uusi toivo on politiikan keltanokka

Lähteet: AP, AFP, TASS, Reuters, STT