Hongkongissa pidätetty ainakin seitsemän ihmistä turvallisuuslain nojalla – joukossa mediamoguli ja demokratia-aktivisti Jimmy Lai

Pidätetty Jimmy Lai on äänekäs demokratia-aktivisti ja äänekäs Kiina-kriitikko.

Hongkong
Jimmy Lai.
Jimmy Lain mediayhtiö Next Digital julkaisee Kiina-kriittistä Apple Daily -lehteä.EPA

Hongkongissa poliisi on pidättänyt mediamoguli ja demokratia-aktivisti Jimmy Lain uuden turvallisuuslain nojalla. Lain avustajan Mark Simonin mukaan miestä epäillään vehkeilystä ulkovaltojen kanssa.

Hongkongin poliisi on kertonut maanantaina pidättäneensä uuden turvallisuuslain nojalla seitsemän ihmistä. Pidätetyt ovat paikallisia 39–72-vuotiaita miehiä. Poliisin mukaan operaatio jatkuu edelleen, ja pidätyksiä voi tulla lisää. South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan odotettavissa olisi Jimmy Lain lisäksi kymmenen pidätystä.

Lain mediayhtiö Next Digital julkaisee paikallista, Kiina-kriittistä Apple Daily -lehteä. Lehden mukaan Lai pidätettiin kotonaan varhain maanantaiaamuna, ja myös Lain poika on pidätetty.

Lähde Apple Dailysta kertoo Reutersille, että myös muiden yhtiön johtajien luona tehdään kotietsintöjä.

– Järjestämme lakimiehiä, jotta voimme puolustaa itseämme. Pidämme tätä silkkana häirintänä, lähde sanoo Reutersille.

Apple Daily lähettää parhaillaan Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) suoraa videota, jossa poliisi näyttää olevan paikalla toimituksessa.

Taustalla kritisoitu turvallisuuslaki

71-vuotias Jimmy Lai on yksi Hongkongin näkyvimmistä demokratia-aktivisteista ja äänekäs Manner-Kiinan kriitikko. Reuters kuvailee Lain pidätystä tähän mennessä korkeimman profiilin pidätykseksi uuden turvallisuuslain nojalla.

Hongkongin uusi turvallisuuslaki saatettiin voimaan Kiinassa kesäkuun lopussa. Laki on saanut kansainvälisesti voimakasta kritiikkiä, ja sen on pelätty heikentävän merkittävästi Hongkongin itsehallintoa ja hongkongilaisten vapauksia. Lain perusteella muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta voi saada kovia rangaistuksia.

Hongkongissa järjestettiin viime vuonna kuukausien ajan valtavia mielenosoituksia. Manner-Kiinan ja Hongkongin viranomaiset ovat puolustaneet uutta lakia vakautta tuovana tekijänä, ja sanoneet sen koskevan vain pientä "häirikköjen" joukkoa.

Turvallisuuslain seurauksena osa demokratia-aktivisteista on paennut maan alle tai ulkomaille.

Lähteet: AFP, Reuters