Korona leikkasi konservatorion hakijamääriä selvästi – monessa oppilaitoksessa ja seurassa nuorten harrastusinto säilyi

Moni nuori aloittaa harrastuksen tänä syksynä normaalisti koronasta huolimatta.

Kuva: Heli Mäkikauppila / Yle

Korona on kutistanut Keski-Pohjanmaan konservatorion hakijamäärää viidenneksen aiemmista vuosista.

Rajoitusten vuoksi musiikkiopiston markkinointitilaisuudet, kuten avoimet ovet ja soitinesittely sekä koululaiskonsertit jäivät pitämättä livenä. Se on verottanut hakuintoa etenkin opiston maakunnan toimipisteissä, esimerkiksi Toholammilla lasku on ollut merkittävä.

– Tänä vuonna musiikin opetukseen pääsee aiempaa helpommin sisälle. Hakijamäärät ovat laskeneet kaikissa instrumenteissa, paitsi pianossa, joka ei juuri koskaan pode hakijapulaa, kertoo apulaisrehtori Pasi Ojala.

Monessa muussa seurassa ja oppilaitoksessa korona ei ole nuorten harrastajien intoa leikannut. Esimerkiksi Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoululla kysyntä on jatkunut entiseen malliin eli runsaana.

– Korona ei ole vaikuttanut taiteen perusopetuksen hakijoihin. Etäopetukseen siirtymiseen kuitenkin jo varaudutaan, kertoo syksyn suunnitelmista koulun rehtori Aija Isosaari.

Kokkolalaisessa salibandyseura Nibacoksessa harrastajamäärä on pysynyt loppukesän tullen jotakuinkin samana. Kyselyitä ja ilmoittautumisia tulee tasaiseen tahtiin. Varasuunnitelmiakin syksylle on.

– Ollaan valmiita siihen, että harjoittelu ja kilpatoiminta voivat muuttua, jos rajoitukset lyövät päälle. Ihan kaikkia tiloja ei ole kesällä käytetty harrastuspaikoissa. Muuten toiminta pyörii aika normaalisti tällä hetkellä, kertoo Nibacoksen valmennuspäällikkö Janne Männikkö.

Uusiin rajoituksiin jo varaudutaan

Ensi kauteen valmistautuminen on hyvässä vauhdissa Nibacoksessa. Osa joukkueista on harjoitellut kesäkuun alusta lähtien tuleviin SM-karsintoihin.

Myös jääkiekkoseura Hermeksessä tilanne on jopa edellisvuosia parempi, kertoo Hermeksen junioreiden valmennuspäällikkö Joona Kangas.

– Esimerkiksi G-juniorijoukkueeseen ilmoittautuneiden määrä on tänä vuonna suurin kolmeen vuoteen.

Valtaosa seuroista ja oppilaitoksista varautuu toiseen aaltoon ja uusiin rajoituksiin. Salibandyssä valmistaudutaan siihen, että harjoitusryhmien kokoa voidaan joutua pienentämään.