1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Oulujoen vaelluskalojen siirtämistä yläjuoksun kutupaikkoihin yritetään taas – Montan ylisiirtolaitetta parannettu hieman edellisvuodesta

Viime syksynä lohen tai taimemen kutupareja ei saatu siirrtetyä Utosjokeen ja Kutujokeen.

Ylisiirtolaitteen sisäänkäyntiaukkoja eli nieluja on nyt paranneltu. Arkistokuva. Kuva: Fortum

Oulujoella siirretään taas vaelluskaloja voimalaitospatojen ohi lisääntymisjokiin tulevien kuukausien aikana. Pääosin lohikaloja varten rakennetun ylisiirtolaitteen pumput käynnistettiin Montan voimalaitoksen alapuolella viime torstaina.

Ensimmäisen vuorokauden kameranäkymä oli lupaava, kaloja oli saatu jo virtaukselle houkuteltua laitteeseen.

– Kyllä siellä on ollut kalaa, joka on ollut nousemassa laitteeseen. Tarkempaa analyysia emme ole kuitenkaan tehneet, Fortumin ympäristöasiantuntijan Katri Hämäläinen kertoo.

Alempana Oulujoen pääuomassa ei ole juurikaan vaelluskaloille luontaisia lisääntymisalueita. Jos Oulujoen vesistön luonnollista kalakantaa halutaan runsaammaksi, on lohet saatava siirtymään 4–5 voimalaitosta Monttaa ylemmäs.

Koska kalateitä ei ole yläjuoksun voimalaitoksilla, jää vaihtoehdoksi vain ylisiirto. Montan maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen ylisiirtolaite otettiin käyttöön vuonna 2017.

– Emme ole nähneet alkuvaiheessa järkeväksi rakentaa kalateitä kaikille näille padoille, Hämäläinen sanoo.

Viime syksynä ylisiirtolaitteeseen jäi yhteensä noin viisisataa lohta ja taimenta, mutta siirrot Utosjokeen ja Kutujokeen eivät onnistuneet. Nyt laitteen sisään johtavia nieluja on paranneltu ja kalojen nostoa tihennetään. Näin kalat eivät pääse karkaamaan laitteen altaista ennen siirtämistä säilytysaltaaseen ja edelleen ylävirtaan.

– Pyrimme nostamaan laitteen ylös kerran viikossa ja siirtämään kalat säilytysaltaaseen. Emme lähde yhtä kutuparia siirtämään, vaan siirrämme isomman määrän kerrallaan, Katri Hämäläinen sanoo.

Eläinlääkäri tarkistaa vielä ylisiirrettävät kalat. Lisäksi Fortum toimittaa Ruokavirastolle näytekaloja tautiseurantaa varten.

Ylisiirtolaitetta voidaan käyttää pitkälle syksyyn, viime vuonna käyttö lopetettiin lokakuussa.

Luonnonvarakeskus selvittää parhaillaan lohikalojen uintipolkuja Montan alapuolisilla alueilla. Tämä tukee ylisiirtoja, Katri Hämäläinen sanoo.

Lohia nostetaan miljoonien eurojen hissillä voimalaitoksen ohi – tutkija epäilee, onko siitä merkittävää hyötyä

Oulujoen lohet kuskataan autokyydillä kutemaan

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.