Kamariorkesterin syksy alkaa poikkeusjärjestelyin: yleisölle monia muutoksia, karanteenisäännökset sotkevat vierailijapakkaa

Jo syys-lokakuun konserttien solisteista tai johtajista neljän saaminen paikalle on epävarmaa, sillä noista maista tulo edellyttää nyt 14 vuorokauden karanteenia.

konsertit
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri uuden taiteellisen johtajansa Malin Bromanin kanssa Raatihuoneen edustalla.
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri uuden taiteellisen johtajansa Malin Bromanin kanssa Raatihuoneen edustalla.Ulla Nikula

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syyskausi starttaa syyskuun ensimmäisenä lauantaina Kokkolassa. Avauskonsertin johtaa Janne Nisonen, solistina kuullaan käyrätorvisti Jukka Harjua. Molemmat ovat kokkolalaislähtöisiä.

Kamariorkesteri julkisti vasta syys-lokakuun konserttiohjelman, loppusyksystä kerrotaan myöhemmin kuukausi kerrallaan.

Muutoksiin pitää varautua koko ajan, sillä myös syys-lokakuun konserttien esiintyjäkaartia on vielä osin kysymysmerkki. Jo vahvistetut solistit voivat vaihtua, sillä karanteenisäännösten tiukkeneminen uhkaa neljän taiteilijan maahan pääsyä.

Kamariorkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman asuu Ruotsissa. Hänen olisi tarkoitus johtaa ja soittaa syyskuun lopun konserteissa. Bromanin voi kuitenkin olla vaikea irrottautua Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konserttimestarin tehtävästä karanteenisäännösten vaatimaksi ajaksi.

Ruotsissa asuu myös pyhäinpäivän konsertin johtaja Johannes Gustavsson. Saman konsertin solisti on Alankomaissa asuva Roland Bräutigam. Lokakuun alussa solistina pitäisi kuulla Raphael Wallfischia, joka asuu Isossa-Britanniassa.

Konsertit toteutetaan kuitenkin suunnitellusti, ja tarvittaessa solistit otetaan kotimaasta, sanoo intendentti Marjukka Puutio.

Konserttikokemukseen paljon muutoksia

Syksy aloitetaan poikkeusoloissa, ja kuulijat saavatkin varautua erilaisiin käytäntöihin kuin ennen.

Snellman-saliin myydään vain 165 paikkaa, ja liput toivotaan ostettavan verkossa, jotta yhteystiedot jäävät ylös mahdollista myöhempää tarvetta varten. Lippuja voi ostaa myös Luckanista kirjastosta tai orkesterin toimistosta.

Konsertit ovat tavallista lyhyempiä eikä niissä ole väliaikaa.

Ovet avataan jo tuntia ennen konserttia ja kuulijoiden toivotaan menevän paikoilleen heti, jotta lämpiöön ei tule ruuhkaa.

Yleisö opastetaan paikoilleen ja ohjataan konserin päätyttyä ulos turvavälit huomioiden.

Narikka toimii toistaiseksi itsepalveluna ja konsertti-intro esitetään nauhoitettuna salissa puoli tuntia ennen konserttia.

Käsidesipisteitä löytyy aulasta ja wc-tiloista. Lipun voi sairastumisen sattuessa vaihtaa kuluitta tai saada rahat takaisin, sillä oireilevana konserttiin ei saa lähteä.

Keväällä peruunteiden livekonserttien sijaan toteutetut konserttistriimaukset tavoittivat yleisöä hyvin. Syksyllä striimataan keskimäärin yksi konsertti kuukaudessa, nyt tiedossa olevista konserteista 5.9., 26.9. ja 23.10.

Kamariorkesterin konserttien striimauksilla yli 6 000 katsojaa – Hyvän vastaanoton ansiosta jatkoa saadaan syksyllä