Kasvomaskit kiinnostavat nyt niin paljon, että S-ryhmällä on ostorajoituksia ja R-Collection aloitti maskituotannon uudelleen

Myös Keskon liikkeissä on otettu ostorajoituksia käyttöön.

koronavirus
Kasvomaskeja pöydällä.
Kasvomaskit tekevät kauppansa. Sekä kertakäyttöisillä että kangasmaskeilla on ostajakuntansa. Kuvituskuva.Toni Määttä / Yle

S-ryhmällä on päällä valtakunnallinen ohjeistus kasvomaskien ostorajoituksesta. Ostorajoitus alkoi viime viikon loppupuolella. Syynä siihen on selvästi vilkastunut maskimyynti.

– Kuluttaja saa ostaa kaksi pakettia, joissa on yhteensä sata kasvomaskia, SOK:n valikoimajohtaja Janne Paananen sanoo.

Maskien kysyntä on kiihtynyt viikon sisään kovasti muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Osuuskauppa Arinasta kerrotaan, että myynti lähti kasvuun sen jälkeen, kun julki tuli, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aikeissa suosittaa maskien käyttöä julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa.

Arinan marketkaupan toimialajohtajan Mikko Polson mukaan maskien ostamista esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla rajoitetaan, koska niiden saatavuudessa alkaa olla haasteita.

Kainuussa ostorajoituksia ei ole vielä ohjeistuksesta huolimatta otettu käyttöön, mutta asiaa harkitaan. Rajoituksia saattaa tulla lähiviikkoina. Osuuskauppa Maakunnan toimialajohtaja Arto Mustonen sanoo, että tällä hetkellä varastot vielä riittävät joksikin aikaa, ja lisätoimituksia tulee sekä kuluvalla että ensi viikolla.

– Viranomaisten ohjeet näyttävät suunnan, kuinka esimerkiksi Kainuussa toimitaan. Maskien saatavuuden eteen on tehty töitä, että ne riittäisivät, mutta sitä on vaikea ennakoida, Mustonen toteaa.

Kajaanin Prisman käyttötavaroiden myyntipäällikkö Satu Oilinki puolestaan sanoo, että maskeja riittää.

– Maskeja saa jatkossakin, eivät ne tule loppumaan, Oilinki kertoo.

S-Ryhmän ostorajoitus on voimassa toistaiseksi määrittelemättömän ajan.

Käsidesiä kuluu paljon ja sen perään kysellään

Myös Keskon liikkeissä maskikauppa on vilkastunut merkittävästi.

Keskon hankintapäällikkö Jenni Moisanen kertoo, että Pohjois-Pohjanmaalla kansalaismaskien myynti moninkertaistui viime viikolla aiempaan verrattuna.

Hänen mukaansa myös jotkut Keskon kaupat ovat saattaneet asettaa maskeille ostorajoituksia, jotta niiden riittävyys saadaan varmistettua. Moisanen sanoo, että tilapäisiä tuotepuutteita voi jatkossa tulla, mutta tilannetta korjataan koko ajan.

Keskon ja S-ryhmän kauppojen lisäksi kasvomaskit ovat käyneet kaupaksi myös Tokmannilla.

Sotkamon Tokmannin osastovastaava Katja Tervo kertoo, että maskien lisäksi myös käsidesiä kuluu paljon.

– Sitä kysytään heti, jos se on loppunut.

Vaatebrändi käynnisti tuotannon uudelleen

Kajaanilaiselta vaatebrändi R-Collectionilta kerrotaan, että kun maskeihin tuli viime viikolla myyntipiikki, R-Collection käynnisti niiden valmistuksen uudelleen.

Tällä hetkellä selvityksen alla on se, kuinka paljon maskeja kankaista valmistuu.

R-Collection ja muut tunnetut brändit hyppäsivät mukaan maskien valmistukseen huhtikuussa. Mari Määttä myynnistä ja markkinoista kertoo, että aiemmin kesällä maskeja meni kaupaksi tasaiseen tahtiin kaupaksi.

– Tässä reilun kahden viikon aikana on tapahtunut maskimyynnissä selvä muutos. Maskit lähtivät liikkumaan taas eri tavalla. Puhutaan kymmenien tuhansien maskien valmistuksesta tällä hetkellä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 11. elokuuta kello 23:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus