Kajaaniin suunnitellaan tehdasta jota ei ole muualla maailmassa – Kainuun Voiman kauppa vauhdittaa Renforsin rannan kehitystä

St1 suunnittelee jopa viisinkertaistavansa biopolttoainetuotannon Kajaanissa.

biopolttoaineet
Kajaanista kasvoi biopolttoaineiden osaamiskeskus
Kajaanista kasvoi biopolttoaineiden osaamiskeskus

Energiayhtiö St1 aikoo tehdä Kajaanista osaamiskeskuksen biomassapohjaiselle polttoainetuotannolle. Asiaan vaikuttavat raaka-aineen saatavuus ja osaaminen, joita molempia Kainuusta löytyy.

– Kainuu ja Kajaani on se, missä raaka-ainesaatavuus, infrastruktuuri ja osaaminen kohtaavat, St1:n biojalostamoliiketoiminnan johtaja Patrick Pitkänen perustelee.

St1:llä on Kajaanissa Cellunolix-bioetanolitehdas, joka käyttää raaka-aineenaan sahanpurua etanolin valmistuksessa. Vastaavaa tehdasta ei maailmalla ole aiemmin ollut.

Nyt yhtiö haluaa tehdä Kajaanin laitoksesta biopolttoainetuotantonsa pääpaikan. Jo tällä hetkellä Kajaanista etäoperoidaan yhtiön muita biotuotantolaitoksia.

Kajaanissa ollaan St1:n laitoksen tulemisesta saakka toivottu tehtaan kapasiteetin tuplausta, mutta nyt puhutaan jo viisinkertaisesta laitoksesta.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan asia on ollut pitkään vireillä. Kaupungin keväällä tekemä päätös ostaa Kainuun Voima kokonaan itselleen oli yksi keino varmistua, että St1:llä on hyvät sijoittamismahdollisuudet.

– Sillä on erittäin iso merkitys meidän strategialle, tavoitteille ja elinkeinoelämälle. Olemme halunneet polttoainetuotantoa Renforsin rantaan, sanoo Tolonen.

Lue myös: Tehdäänkö tulevaisuuden bensa vedestä ja ilmasta? Professori pitää sitä mahdollisena, mutta Suomessa keskitytään yhä biopolttoaineisiin

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun) sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)