1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiliikenneonnettomuudet

Hangon veneturma oli poikkeuksellinen yleisötapahtumaonnettomuus merenkulussa, toteaa Otkes – poliisi jatkaa esitutkintaa kuulusteluilla

Videoita tuli yleisöltä ja tapahtumajärjestäjältä Onnettomuustutkintakeskukselle kymmeniä: ne auttavat tapahtumakulun tutkinnassa.

Onnettomuustutkintakeskus jakoi handout-kuvan Hangon veneilyonnettomuudessa osallisena olleesta veneestä. Kuvassa on tapahtumaan osallistunut näytösvene, joka törmäsi huviveneeseen. Kuva: OTKES

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ja poliisi ovat jatkaneet viime lauantaina Hangossa sattuneen veneturman selvittämistä. Alakouluikäinen lapsi kuoli ja yksi henkilö loukkaantui kahden veneen yhteentörmäyksessä Hangon Itäsatamassa Poker run -veneilytapahtuman yhteydessä.

Otkesin mukaan paikkatutkinta on edelleen käynnissä. Onnettomuuden osapuolina oli tapahtumaan osallistunut vene, jossa oli yksi henkilö, ja huvivene, jossa oli neljä henkeä. Turmassa loukkaantunut henkilö ja surmansa saanut lapsi olivat molemmat huviveneessä.

Iltalehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että silminnäkijöiden mukaan yksi vene olisi muodostanut aaltoja ennen kuin tapahtumaan osallistunut vene ajautui pois reitiltä ja törmäsi tapahtumaa seuranneeseen huviveneeseen.

– Nauhoja ja tietoja kerätään, katsotaan ja analysoidaan. Keskiviikkona nimetään tutkintaryhmä. Varsinaisen tutkinnan kesto on noin yhdeksän kuukautta. Ensin on tehtävä perusanalyysityö ennen kuin voidaan antaa suosituksia, Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber sanoo.

Bieber kertoo, että videoita on tullut Otkesille tässä tapauksessa poikkeuksellisen paljon sekä yleisöltä että tapahtumanjärjestäjältä.

– Videomateriaali auttaa silloin, kun niistä pystytään katsomaan tapahtumakulkuja ja saadaan kokonaiskuva ajasta, milloin ja mitä on tapahtunut. Ei puhuta yhdellä tai kahdella kädellä laskettavasta määrästä. Myös sosiaaliseen mediaan niitä on tullut ja tutkijoille oli annettu videoita suoraan paikan päällä. Kännykkäaika antaa tällaisia mahdollisuuksia, Bieber sanoo.

Tapahtuma keskeytettiin onnettomuuden vuoksi. Mediavastaava Petri Järvinen kertoo, että viranomaiset ovat pyytäneet, ettei järjestäjä kommentoi tapahtunutta, vaan tiedotuksesta ja tutkinnasta vastaavat Otkes ja poliisi.

Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti (siirryt toiseen palveluun) maanantaina, että veneonnettomuuden esitutkintaa jatketaan muun muassa asianosaisten ja todistajien kuulusteluilla. Tapauksesta on laadittu rikosilmoitus rikosnimikkeillä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kuolemantuottamus ja vammantuottamus.

Poliisi ei kuitenkaan kerro vielä tarkemmin, mitkä onnettomuuden osapuolet rikosnimikkeisiin liittyvät.

– Esitutkinnan ollessa näin alkuvaiheessa, ei poliisi voi käsitellä tapauksen yksityiskohtia julkisesti. Asiat selvitetään esitutkinnassa kuulusteluiden ja teknisen tutkinnan avulla. Esitutkinta saattaa kestää useita viikkoja ja siitä tiedotetaan lisää, kun se on mahdollista, tutkinnanjohtaja, komisario Markus Ramstedt sanoo tiedotteessa.

Ensimmäinen merenkulun yleisötapahtumaonnettomuustutkinta

Otkesilla ei ole aikaisemmin ollut tutkinnassa merenkulun puolella vastaavaa yleisötapahtumaonnettomuutta. Niin sanotussa y-tutkintahaarassa on ollut rallitapahtumia, joissa auton ohjaus on riistäytynyt käsistä.

– Merenkulun puolella tällaista yleisötapahtumaonnettomuutta ei ole aiemmin tutkittu. Tapaus on meillä ensimmäinen, Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber sanoo.

Vuonna 2018 (siirryt toiseen palveluun)Otkes tutki Seinäjoella kesäkuussa tapahtuneen katsojan kuolemaan johtaneen rallionnettomuuden ja laajensi silloin tutkinnan koskemaan myös myöhemmin samassa kuussa Porissa tapahtunutta toimitsijan hengen vaatinutta jokamiehenluokan onnettomuutta. Tutkintaselostus sisälsi tuolloin turvallisuussuositukset tapahtumanjärjestäjille yleisen turvallisuuden lisäämiseksi, uusien onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemiseksi, vahinkojen torjumiseksi sekä pelastus- ja muiden viranomaisten toiminnan tehostamiseksi.

Vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun) Otkes tutki Kauhavalla järjestetyn monsteriautonäytöksen yhteydessä tapahtuneen onnettomuuden, jossa peltoaukealla järjestetyn näytöksen loppuvaiheessa noin 350-kiloinen etupyörä irtosi hypyn alastulossa ja vieri katsomoon. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista neljä loukkaantui vakavasti. Tuolloin yleisön sijoittelu sekä turvaetäisyydet osoittautuivat tutkinnassa riittämättömiksi.

Bieberin mukaan Hangon onnettomuustutkinnan perusteella tehdyt mahdolliset suositukset pyritään julkaisemaan ennen seuraavan veneilykauden alkua, jos tutkinta ehtii valmistua sitä ennen.

– Ilman muuta siihen pyritään. Vuosi on ehdoton takaraja. Mutta jos tutkinta on veneilykauden alkaessa vielä kesken, se viedään siinä pituudessaan loppuun, minkä se vaatii, Bieber sanoo.

Helsingin loppuviikon venenäyttelyssä ei tarvetta järjestelymuutoksiin

Lauttasaaressa Helsingissä alkaa torstaina 13.8.2020 nelipäiväinen Uiva-venenäyttely. Tapahtumajärjestäjä Finnboatin toimistusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo, että Hangon traaginen veneturma ei ole vaikuttanut heidän suunnitelmiinsa. Heillä yleisöturvallisuussäädöksien keskiössä on ennen kaikkea koronatartuntojen ehkäisy.

– Hangossa kyseessä oli näytösluontoinen nopeuskisa. Meillä on kyse rauhallisesta perhetapahtumasta, jossa on veneitä näytillä ja näyttävääkin showta, mutta ei ollenkaan samantyyppistä kuin Hangossa. Pidämme huolen riittävistä turvaväleistä ja hygieniasta, Jarkko Pajusalo toteaa.

Lue seuraavaksi:

Kaksi venettä törmäsi venetapahtuman yhteydessä Hangon Itäsataman edustalla – yksi kuoli, OTKES käynnistää alustavan tutkinnan

Rallionnettomuudet johtavat uusiin turvallisuussuosituksiin

Katsoja kuoli, kun ralliauto ajoi ulos SM-rallin kilpailussa Seinäjoella – video näyttää kohtalokkaan onnettomuustilanteen

Poliisi tutkii Hangassuon moottorirataonnettomuutta kuolemantuottamuksena

Kuusi loukkaantunut vakavasti monsteriauton renkaan lennettyä katsomoon