Yle selvitti: moni kunta ei ole tehnyt vuosiin virallisia tarkastuskäyntejä omiin vanhusten hoivayksikköihin – Oulu yksi näistä kaupungeista

Oulun vanhustyön johtajan mukaan käynneille ei ole ollut tarvetta.

vanhustenhoito
Vanhus kävelee rollaattorilla.
Yli puolet Ylen selvitykseen vastanneista kunnista ei ole tehnyt ainuttakaan tarkastuskäyntiä omiin vanhusyksiköihinsä vuoden 2015 jälkeen. Kuvituskuva.Eleni Paspatis/ Yle

Oulun kaupunki ei ole tehnyt noin viiteen vuoteen yhtään virallista tarkastuskäyntiä kaupungin omiin kunnallisiin tehostetun vanhushoivan yksiköihin. Asia käy ilmi Ylen MOT:in tekemästä selvityksestä.

Lue juttu: MOT selvitti: Kunnat valvovat omia hoivakotejaan lepsusti – työntekijöiden mukaan korona aiheutti kaaoksen Helsingissä, kaupungin mukaan virheitä ei tehty

Selvityksessä tarkasteltiin, miten Suomen kaksikymmentä suurinta kuntaa valvovat kunnallisia vanhusyksiköitään. Oulun lisäksi virallisia tarkastuskäyntejä ei oltu tehty vuosiin useissa muissakaan kunnissa.

Oulun vanhustyön johtajan Mervi Kosken mukaan Oulun omien yksiköiden valvonta perustuu niin kutsuttuun omavalvontaan, ja käyntejä tehdään, jos omavalvonnan kautta havaitaan ongelmia. Tarkastuskäynneille ei hänen mukaansa tämän valossa ole ollut tarvetta.

Koski kuitenkin myöntää, että omavalvonta ei toimi Oulussa moitteettomasti, ja jatkossa siihen aiotaan tehdä parannuksia.

– Tavoitteena on luoda jatkossa kaikkiin yksiköihin suunnitelmat ja dokumentaatio-ohjeet siihen, miten omavalvontaa pitää tehdä.

Vanhustyön johtaja haluaa kuitenkin huomauttaa, että vaikka virallisia tarkastuskäyntejä yksiköihin ei ole tehty, niiden toimintaa on silti sisäisesti valvottu muilla tavoilla.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.