1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Ministerierot jatkuvat Libanonissa, nyt salkkunsa jättivät oikeusministeri ja valtiovarainministeri – räjähdyksen jälkipuinti koitunee hallituksen kohtaloksi

Beirutissa on ollut laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun valtaisa räjähdys tuhosi liki puolet kaupungista ja tappoi ainakin 158 ihmistä viime viikolla.

Kuva Beirutista sunnuntailta 9. elokuuta. Betoniin on spreijattu mustalla arabiankielinen kirjoitus "Minun maani teki tämän". Kuva: Patrick Baz / AFP

Libanonin hallituksen tulevaisuus oli maanantaina entistäkin heikommissa kantimissa, kun kaksi muutakin ministeriä jätti hallituksen. Ensin salkkunsa luovutti oikeusministeri Marie Claude Najem. Myöhemmin iltapäivällä erosi valtiovarainministeri Ghazi Wazni.

Wazni on ollut keskeinen ministeri, sillä hän on vastannut neuvotteluista Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa Libanonin syvän talouskriisin ratkaisemiseksi.

Najemia ennen olivat hallituksen jättäneet tiedottamisesta vastannut ministeri Manal Abdel Samad ja ympäristöministeri Damianos Kattar.

Beirutissa on ollut laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun valtaisa räjähdys tuhosi liki puolet kaupungista ja tappoi ainakin 158 ihmistä vajaa viikko sitten. Loukkaantuneita on kuutisentuhatta.

Lue myös: Toimittajalta: Entinen asuntoni räjähti, ystäväni koti tuhoutui – mitä vielä, kysyvät beirutilaiset nyt

Libanonin rauhanajan tuhoisimman onnettomuuden syynä oli Beirutin satamassa vuosia maannut ammoniumnitraatti, joka toistaiseksi varmistamattomasta syystä räjähti. Aineen siirtämistä satamasta oli pyydetty toistuvasti, mutta pyynnöt eivät johtaneet mihinkään.

Avun edellytyksenä muutos

Sunnuntaina mielenosoittajat tunkeutuivat useisiin ministeriöihin, kunnes armeija hääti heidät pois. Armeija käytti myös kumiluoteja ja kyynelkaasua hajottaakseen Beirutin keskustaan kokoontuneen mielenosoituksen.

Lue myös: Mielenosoittajat kerääntyivät jälleen Beirutin kaduille, mellakkapoliisit vastassa kiviä heittäviä ihmisiä

Libanonille luvattiin 250 miljoonaa euroa apua sunnuntaina pidetyssä videokonferenssissa. Avun edellytyksenä on, että maan hallintoa uudistetaan. Konferenssiin otti osaa myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Ministerien eroaminen ei sinällään protestoijille riittänyt.

– Vaikka he eroaisivat, se ei riitä. Myös heidän, jotka ovat vastuussa räjähdyksestä tulee joutua vastuuseen, sanoi Beirutin keskustassa mieltä osoittanut parikymppinen Michelle. Hänellä oli mukanaan suuri kuva onnettomuudessa kuolleesta ystävästään.

– Oma hallitukseni tappoi minut, kuvan alla luki.

Lue myös:

Suomalainen Cecilia Pellosniemi loukkaantui Beirutin räjähdyksissä – "Päästäni oli lähtenyt pala"

Beirutin räjähdys osui erityisen hankalaan aikaan – muun muassa koronapandemia ja viljavarastojen tuhoutuminen rokottavat Libanonia

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – ainakin 135 kuollut, tuhansia loukkaantunut ja jopa 300 000 jäänyt kodittomaksi