Koronatestien pitkä valmistumisaika Satakunnassa johtuu testiainepulasta: "Pienessäkin flunssassa pitää pysyä kotona poissa tartuttamasta"

Koronatestin tulosta joutuu tällä hetkellä odottamaan jopa viisi vuorokautta.

koronavirus
Nainen niistää.
Flunssaoireissa on nyt pysyttävä kotona.Henrietta Hassinen / Yle

Koronatestitulosten valmistumisessa ilmenee tällä hetkellä pitkiä viiveitä. Esimerkiksi Satakunnassa perjantaina otettujen näytteiden tulokset saattavat valmistua vasta keskiviikkona.

Syynä viivästyksiin on pula testiaineista. Siksi testien analysointikapasiteetti on jopa hieman vähentynyt huippupäivistä.

Testiainepulaa on koko Suomessa ja myös muualla maailmassa.

Tarjonta ei riitä kattamaan kysyntää

Satakunnan sairaanhoitopiirin laboratorion ylilääkäri Rutta Kuusela kertoo, että Yhdysvalloissa valmistettavaa reagenssiainetta ei saada kuin runsaaseen 200 testiin vuorokaudessa. Testejä on kuitenkin otettu loppuviikosta päivässä satoja enemmän.

Loput testit joudutaan lähettämään testattavaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle THL:lle Helsinkiin, mikä viivästyttää tuloksen saamista. Yhdysvaltalaisella reagenssiaineella tulos saadaan nopeimmillaan runsaassa tunnissa.

Satasairaalassa tehdään nopeasti ensisijaisesti vakavia tartuntaepäilyjä koskevat testit sekä päivystyspotilaiden testit. Sen sijaan lieväoireisten testejä lähetetään Helsinkiin.

Ylilääkäri Kuuselan mukaan testiainepula on syntynyt sen jälkeen, kun Yhdysvaltain oma tautitilanne on muuttunut pahemmaksi. Laboratoriossa käytetään myös toista testiä, ja sen kapasiteettia pyritään lisäämään.

Satakunnassa pohditaan myös uuden henkilökunnan palkkaamista ja testien analysointia myös yöaikaan, mutta laboratoriotyöhön soveltuvia bioanalyytikkoja ja laboratoriohoitajia ei ole helppo rekrytoida.

Flunssan levittäminen vastuutonta

Satasairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen sanoo, että tilanne on erittäin valitettava. Ihmisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronatestiin vähäisilläkin oireilla. Viiden vuorokauden odotusaika on kuitenkin todella pitkä, ja ihmisten pitäisi jaksaa pysyä testin valmistumiseen saakka omaehtoisessa karanteenissa.

Nieminen sanoo, että koronan lisäksi tällä hetkellä pitää yrittää vähentää kaikkien muidenkin tautien leviämistä.

Vaikka normaali "kesäflunssa" ei ole potilaalle vaarallinen, sen levittäminen ruuhkauttaa jo valmiiksi kuormittunutta testauskapasiteettia. Siksi negatiivisen koronatestin jälkeenkin tauti pitää sairastaa loppuun kotona.

– Pienessäkin flunssassa pitää pysyä kotona poissa tartuttamasta. Taudin levittäminen johtaa lukuisiin testeihin ja ruuhkauttaa testausta, Nieminen sanoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus