1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanissa erityisen paljon orpoja siilejä – villieläinhoitaja: "Tietooni on tullut, että osa ajaa siilien päälle tahallaan"

Kaikkia hoitoa vaativia eläimiä ei pystytä hoitamaan, sillä hoitopaikat ovat ruuhkautuneet.

siilit
Pieni siili hansikkaan päällä.
Pienen siilin hoitaminen on sitovaa, mutta palkitsevaa puuhaa, sanoo siilejä hoitava kajaanilainen Karita Vepsäläinen. Arkistokuva.Arto Loukasmäki / Yle

Kajaanissa on tällä hetkellä erityisen paljon orpoja pieniä siilejä. Siilikannan suuruus vaihtelee asuinalueittain paljonkin, mutta pikkusiilejä on otettu hoitoon varsinkin Nakertajan alueelta.

Yksi syy orposiilien määrään ovat onnettomuudet, joissa emosiili kuolee. Kun siilikanta on suuri, vahinkojen todennäköisyys kasvaa.

– Suurin osa siilien kuolemista on ihmisen aiheuttamia. Siili jää auton alle tai silpoutuu esimerkiksi trimmeriin. Ihmisten täytyisi muistaa, että tarkistavat pihan huolella ennen kuin aloittavat ruohonleikkuun, kertoo kajaanilainen Karita Vepsäläinen, joka hoitaa vapaaehtoisesti villieläimiä.

Myös vaihtelevat säät vaikuttavat orpojen pikkusiilien määrään. Emot eivät jaksa hoitaa poikasiaan tarpeeksi pitkään vaan ne hylkäävät poikaset liian aikaisin.

Vepsäläisen mukaan Kajaanissa on viime aikoina näkynyt myös ilkeämielisyyttä siilejä kohtaan.

– Tietooni on tullut, että osa ajaa siilien päälle tahallaan. Tahtoisin kuitenkin uskoa, että suurin osa on ollut vahinkoja.

Vepsäläisellä on tällä hetkellä hoidossa 15 siilinpoikasta. Viisi poikasta on siirtynyt jatkohoitoon muualle, Vepsäläisen tarkan ohjeistuksen kanssa. Hän etsii parhaillaan lisää ihmisiä, jotka voisivat ottaa siilejä jatkohoitoon. Kun siilit ovat kasvaneet tarpeeksi, ne vapautetaan lähelle löytöpaikkaansa.

– En anna siilejä jatkohoitoon kenelle tahansa. Keskustelen ja kerron mitä siilien hoitaminen vaatii.

Siilien hoitaminen on sitovaa (siirryt toiseen palveluun) (Siilikiikarissa.fi) puuhaa, mutta Vepsäläinen näkee työnsä arvokkaana.

– Luonnonvaraisten eläinten hoitamisesta saa paljon itselleen. Se on käsittämätön tunne, kun saat hoidettua huonokuntoisen eläimen kuntoon.

Valitettavasti kaikkia apua tarvitsevia eläimiä ei voida hoitaa, sillä hoitopaikat ja hoitajat eivät riitä. Lääketieteelliseen hoitoon pääsykään ei ole itsestään selvää.

– Tarvittavaa lääkinnällistä hoitoa ei välttämättä saa lainkaan, jolloin lopetus saattaa olla ainoa vaihtoehto. Vapaaehtoisia eläinlääkäreitä tarvittaisiin myös meidän villieläinten hoidossa, Vepsäläinen sanoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi