Arviolta parikymmentä yritystä saanut valtiolta täydet 800 000 euron koronatuet – Yritysten tukihakemuksissa alkoi loppukiri

Helsingin Messukeskus sai yhtenä jo kymmenistä yrityksistä puolen miljoonan euron kustannustuen.

Messukeskuksen vetäjällä Anni Vepsäläisellä on riittänyt tänä vuonna tyhjiä neliöitä käveltäväksi. Suomen Messut on joutunut keräämään tukia monesta paikasta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin Messukeskuksen monet tapahtumat tekivät viime vuonna kävijäennätyksiä ja liikevaihto hipoi 60 miljoonaa euroa.

– Tänä vuonna tultiin sitten rysäyksellä alas. Liikevaihto laski yli 80 prosenttia, sanoo Suomen Messut osuuskunnan toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Messukeskusta pyörittävä Suomen Messut osuuskunta on yksi nyt jo kymmenistä yrityksistä, joka on saanut Valtiokonttorilta täyden 500 000 euron kustannustuen.

– Tuntuu oikein hyvältä. Tapahtumatoimiala on kärsinyt todella paljon koronasta. Arvostamme sitä ja olemme kiitollisia, sanoo Vepsäläinen.

Mutta siinä ei ole vielä kaikki. Suomen Messut on saanut myös kehittämisavustusta Business Finlandilta 100 000 euroa ja toiveissa on vielä vuokrahelpotuksia Helsingin kaupungiltakin.

– Tukirahoista ja sopeutustoimista huolimatta tulemme tekemään useiden miljoonien eurojen tappiollisen tuloksen, Vepsäläinen sanoo.

Tukirahoja aiotaan käyttää tapahtumien turvallisuuden parantamiseen monin tavoin. Raha on tarpeen myös kiinteistökulujen maksamiseen.

– Meillä on isot kiinteät kulut. Tilaa on 58 000 neliötä ja näiden kiinteistöjen ylläpitäminen vaatii huoltosopimuksia, jotka juoksevat koko ajan, Vepsäläinen sanoo.

Messukeskuksen jättihallissa on ollut hiljaista maaliskuusta lähtien. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suuret yritykset takovat nyt hakemuksia

Vielä heinäkuussa isoimpia Valtiokonttorin myöntämiä kustannustukia myönnettiin harvakseltaan, mutta elokuussa tahti on kiihtynyt.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Isoilta yrityksiltä alkoi tulla hakemuksia heti lomien jälkeen, kun yritysten taloushallinto pääsi kaivamaan taas laskimet esiin.

– Ei hakemusryöpsähdystä, mutta hakemukset on nyt suurempia. Isommat yritykset on hakeneet aktiivisesti, sanoo toimialajohtaja Jyri Tapper Valtiokonttorista.

Valtiokonttori on myöntänyt heinäkun alkupuolella avautunutta kustannustukea yli 2 000 yritykselle yhteensä noin 70 miljoonaa euroa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hakijoista iso osa, jotka ovat pääosin pieniä yrityksiä, jää edelleen ilman tukea. Yleensä syy on siinä, että saatavissa oleva tukisumma jää alle 2 000 euron rajan.

– Tyypillinen syy on tämä alaraja eli alle 2 000 euron hakemuksia ei käsitellä, Tapper sanoo.

Hallitus varasi koronakriisistä kärsineille yrityksille tarkoitettuun kustannustukeen 300 miljoonaa euroa. Summa alkaa Tapperin mukaan huveta nyt kiihtyvää tahtia, sillä kustannustuen hakuaika päättyy elokuun lopussa.

– Uskon että aktivoitumista tapahtuu lisää ja isommat yritykset ovat asialla. Uskon, että tukea tullaan jakamaan enemmän seuraavan kahden viikon aikana.

800 000 euron maksimitukiin yltänyt parikymmentä yritystä

Valtion koronatuissa tukisummien yhteismäärä voi nousta korkeintaan 800 000 euroon. Sen määrää EU-direktiivi. Messukeskuksen Business Finlandilta ja Valtiokonttorilta saama 600 000 euroa jää siis sen alle.

Täyteen summaan pääsee yleensä konserni, jossa on useita yrityksiä ja jotka ovat saaneet valtion koronatukia eli Business Finlandin ja ELY-keskusten kehittämisavustuksia, KEHA-viraston kautta myönnettävää ravintolatukea ja Valtiokonttorin myöntämää kustannustukea. Kaikki ovat tukia, joita ei tarvitse maksaa takaisin.

Valtion koronatuki maksimiin eli 800 000 euroon on yltänyt parisenkymmentä yritystä, sanoo toimialajohtaja Jyri Tapper Valtiokonttorista. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valtiokonttorissa näitä saatuja ja haettuja tukia on sitten soviteltu yhteen niin, että saman yrityksen tai yritysryppään yhteensä saama tukimäärä ei ylitä 800 000 euroa.

– Arvioisin, että täyden tukisumman saaneita yrityksiä olisi tähän mennessä parisenkymmentä, sanoo toimialajohtaja Jyri Tapper Valtiokonttorista.

Saatujen ja haettujen tukien yhteensovittaminen on epäilemättä työlästä.

Valtiokonttorin tukihaarukka on 2 000 eurosta 500 000 euroon. Jo päättyneiden Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämien kehittämistukien maksimisumma oli 100 000 ja tilanneanalyysien 10 000 euroa.

Ravintolatuessa Verohallinnon laskema hyvitystuki voi olla enimmillään 500 000 euroa ja ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluviraston KEHA:n kautta tuleva työllistämistuki ravintolayritykselle on 1 000 euroa henkilöä kohti ja enintään 800 henkilölle.

Lue lisää: