Hyppää sisältöön

Nopealiikkeinen sepelkyyhky bongaa metsästäjän ja väistää hauleja helposti – lintu nousi metsästäjien suosikiksi

Suomessa metsästetään vuosittain jopa 250 000 sepelkyyhkyä.

Ammuttu sepelkyyhky.
Heikki Korhonen nappasi vuoden ensimmäisen sepelkyyhkynsä heti metsästyskauden avauspäivänä Joroisissa.

Runsaat lintukannat sekä helpot järjestelyt ovat nostaneet sepelkyyhkyn metsästäjien suosikiksi. Maanantaina alkanut jahti ei vaadi laajoja erämaita tai kallista kalustoa. Riittää, että metsästäjällä on aseen lisäksi suojaverkko tai naamio.

– Sepelkyyhkyllä on todella tarkka näkö, ja se huomaa metsästäjän valkean naaman lennosta helposti, jos suojausta ei ole, sanoo metsästäjä Aki Nuora, joka kömpi passipaikalle ensimmäisenä jahtipäivänä aamuneljältä Joroisissa.

Sepelkyyhky on perinteisesti metsässä pesivä maaseudun lintu. Tänä päivänä se on tavallinen näky myös taajamien pihapiireissä ja puutarhoissa. Laajat vilja- ja sänkipellot ovat kyyhkysille ehtymätön ravintoresurssi. Erityisesti herne ja vehnä ovat niiden suosiossa.

Moni metsästysseura onkin perustanut viime vuosina riistapeltoja etenkin kyyhkyjä ajatellen. Riistapellon läheisyydessä jahdin avauspäivänä kyyhkyjä metsästi joroislainen metsästäjä Heikki Korhonen.

– Istuksitaan ja odotellaan, milloin linnut lentävät oksalle tai sitten ammutaan lentäviä lintuja, kuvaa Korhonen.

Sepelkyyhkyssä ei ole paljoa syötävää. Heikki Korhonen paistaa ensimmäiset saaliit yleensä heti pannulla kerman kera. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Sepelkyyhkyä on sanottu yhdeksi vaikeimmaksi ammuttavaksi riistalinnuksi sen erittäin nopeiden liikkeiden vuoksi. Perinteisesti kyyhkyä jahdataan joko haulikolla tai pienoiskiväärillä, ja etenkin lentävään lintuun osuakseen niin aseen kuin metsästäjänkin on oltava tarkassa kunnossa.

– Minä pyrin ampumaan vain puiden oksilla olevat linnut. Haulikon kantomatka on noin 30 metriä, joten aika lähelle niiden pitää tulla, Heikki Korhonen sanoo.

Sepelkyyhkyjahdissa saaliin noutaminen käy yleensä helposti ilman koiraa. Noutava koira tuo kuitenkin lisäarvon jahtitapahtumaan.

Pienikokoisessa sepelkyyhkyssä ei ole paljoa syötävää.

– Täkkä- eli rintalihat siitä pääsääntöisesti otetaan, myös maksa ja sydän. Ensimmäiset saaliit yleensä paistetaan heti pannulla kerman kera, mutta jos näitä nyt enempi tulee, niin pakkaseen laitetaan, Korhonen kertoo.

Korjattu 12.8.2020 kello 10.45: Otsikon luoti-sana hauli-sanaksi. Sepelkyyhkyjä ammutaan useimmiten haulikolla.