1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerrostalorakentaminen vilkastuu, mutta asiakkaat ovat vielä varovaisia Kokkolassa

Maakuntakeskukseen rakentuu lähivuosina satoja uusia kerrostalokoteja. Korona on saanut asiakkaat varovaisiksi.

asuntotuotanto
Kerrostalo Kotkan Karhuvuoressa.
Antro Valo / Yle

Rakennusliikkeistä kerrotaan, että koronasta johtuvat lomautukset ja yleinen epävarmuus ovat saaneet ihmiset varovaisiksi. Siksi joidenkin uusien hankkeiden ennakkomarkkinointi on tahmonut. Tällä erää kerrostalokohteiden rakentaminen esimerkiksi Atomon ja Hansan kortteleissa viivästyy aiotusta.

Vuonna 2020 rakennetaan varmuudella runsasta sataa asuntoa Kokkolaan. Pikiruukkiin nousee tornitalo ja siihen 55 asuntoa. Toinen tornitalo on myös suunnitteilla.

Kauan odotettu Niemen tontin rakentaminen ydinkeskustassa on alkanut myös ja siihen rakentuu seitsemisenkymmentä asuntoa.

Kuvassa kerrostalotyömaa
Pitkään hiljaiseloa viettänyt Niemen tontti Kokkolan ydinkeskustassa muuttaa muotoaan.Heini Holopainen / Yle

Lisäksi Vanhassakaupungissa kerrostalohanke Pormestarinkadun ja Isokadun kulmauksessa odottaa rakennuslupaa tälle syksylle. Tontilla tehdään ennen rakentamista arkeologisia kaivauksia. Myös kerrostalokohde Suntin rannassa Grandin talon korttelissa odottaa tälle syksylle rakennuslupa.

Ensi vuodelle on suunnitteilla kerrostalokohteita muun muassa paloaseman luokse Falanderinkadulle, niin sanotun Nukkumatin alueelle, Pikiruukkiin sekä Hakalahteen Antti Chydeniuksenkadun ja Kaarlelankadun risteykseen. Projektit lähtevät liikkeelle, jos ostajia ilmaantuu riittävästi.

Ensi vuonna vilkastuu

Kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen arvioi, että kaupungissa on kerrostalorintamalla ollut pari vuotta hiljaisempaa aikaa, mutta nyt näyttäisi siltä, että vajaa kymmenen hanketta olisi lähdössä liikkeelle. Se on ilahduttavaa, sillä keskustaan toivotaan lisää väkeä asumaan:

– Pitkän tähtäimen tavoitteena kaupungilla on, että keskustaan muuttaisi ehkä kymmenen vuoden aikana pari tuhatta ihmistä nykyistä enemmän. Nyt näyttää siltä, että ensi vuoden aikana voidaan jopa ylittää vuositason tavoitteet, 100–150 uutta asuinhuoneistoa.

Kuvassa rakentamista odottava tontti
NSA rakentaa Vanhaankaupunkiin kerrostaloasuntoja. Tontilla tehdään ensin arkeologisia kaivauksia.Heini Holopainen / Yle
Lue seuraavaksi