1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Libanonin hallitus eroaa – väistyvä pääministeri: Kansa haluaa todellista muutosta

Hallituksen eroa on vaadittu laajalti viimeviikkoisen räjähdyksen jälkeen.

Libanonin pääministeri Hassan Diab piti televisiopuhetta Beirutin satamaräjähdyksen jälkeen. Diab on Libanonin virkaatekevä pääministeri, kunnes uusi hallitus saadaan muodostettua. Kuva: Libanonin hallitus / EPA

Libanonin hallitus eroaa. Pääministeri Hassan Diab kertoi asiasta maanantai-iltana. Presidentti Michel Aoun hyväksyi eron ja pyysi hallitusta jatkamaan virkaa tekevänä hallituksena, kunnes uusi hallitus on saatu koottua.

Hallitus oli jo aiemmin päivällä hyvää vauhtia romahtamassa kasaan, sillä neljä ministeriä oli ehtinyt jättää tehtävänsä ennen eroilmoitusta. Viimeisimpänä lähti keskeisiin hahmoihin kuulunut valtiovarainministeri Ghazi Wazni.

Hän oli neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa mahdollisesta pelastuspaketista, jolla Libanon voisi nousta talouskriisistään.

Diab nimitettiin pääministeriksi vasta viime joulukuussa. Hän toimi aiemmin professorina beirutilaisessa yliopistossa.

Libanonin edellinen hallitus kaatui lokakuussa. Myös tuolloisen pääministerin Saad Haririn hallituksen eroa edelsivät laajat mielenosoitukset.

Diabin hallituksen kokoaminen oli työlästä, eikä uuden hallituksen rakentamisesta ole tulossa yhtään helpompaa. Diab väläytti lauantaisessa puheessaan ennenaikaisia vaaleja, mutta ainakaan vielä sellaisia ei ole julistettu.

Tuhoisa räjähdys kirvoitti rajut protestit

Libanonissa on protestoitu jo pitkään hallitusta ja vallanpitäjiä vastaan. Protestit kiihtyivät viime viikolla entistä raivokkaammiksi sen jälkeen, kun yli 150 ihmistä kuoli ja tuhansia loukkaantui ammoniumnitraattivaraston räjähdyksessä maan pääkaupungissa Beirutissa.

Lue myös: Beirutin räjähdys osui erityisen hankalaan aikaan – muun muassa koronapandemia ja viljavarastojen tuhoutuminen rokottavat Libanonia

Herkästi räjähtävää ainetta oli varastoitu vuosien ajan Beirutin satamassa ilman riittäviä varotoimia. Libanonissa on laajalti syytetty hallinnon korruptoituneisuutta ja laiminlyöntejä turmasta.

Henkilövahinkojen lisäksi räjähdys aiheutti massiiviset aineelliset ja taloudelliset vahingot. Suuri osa Beirutin keskustasta, mukaan lukien maalle elintärkeä satama, tuhoutui. Arviolta 300 000 ihmistä menetti kotinsa.

Räjähdys pyyhki Beirutin sataman lähes maan tasalle. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Räjähdyksen takia on otettu kiinni parikymmentä ihmistä. Heidän joukossaan ovat Libanonin tullilaitoksen johtaja sekä Beirutin sataman johtaja.

Sunnuntaina Libanoniin luvattiin 300 miljoonan dollarin edestä kansainvälistä humanitaarista apua, mutta sen ehtona on, että Libanonin hallinto sitoutuu kansalaisten vaatimiin taloudellisiin ja poliittisiin uudistuksiin.

Lue myös:

Ministerierot jatkuvat Libanonissa, nyt salkkunsa jättivät oikeusministeri ja valtiovarainministeri – räjähdyksen jälkipuinti koitunee hallituksen kohtaloksi

Mielenosoittajat kerääntyivät jälleen Beirutin kaduille, mellakkapoliisit vastassa kiviä heittäviä ihmisiä

Macron avustuskokouksessa: Libanonin tulevaisuus on vaakalaudalla – lahjoittajat lupasivat yli 250 miljoonaa euroa hätäapua

Beirutissa mielenosoittajat ajettiin pois ulkoministeriöstä, pääministeri väläytti parlamenttivaalien aikaistamista

Toimittajalta: Entinen asuntoni räjähti, ystäväni koti tuhoutui – mitä vielä, kysyvät beirutilaiset nyt

Suomalainen Cecilia Pellosniemi loukkaantui Beirutin räjähdyksissä – "Päästäni oli lähtenyt pala"