Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila toivoo, että hallitus suosittelisi, ettei ulkomaille matkustettaisi lainkaan

Omaehtoinen karanteeni muuttuu "viralliseksi", tartuntatautiviranomaisen määräämäksi karanteeniksi riskimaista tuleville.

ulkomaanmatkailu
Matkailu ja korona
Matkailu ja korona

– Kyllä minä toivon.

Näin vastasi maanantai-illan A-studiossa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila toimittaja Katri Makkosen kysymykseen, toivooko hän hallitukselta suositusta siitä, ettei ulkomaille matkustettaisi lainkaan.

Norja on tällaisen suosituksen jo ehtinyt antaa.

– Kysymys, onko nyt välttämätöntä lähteä matkalle, on jokaisen syytä esittää itselleen, Varhila sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessa hetkeä aiemmin, että riskimaista tulevat voidaan määrätä pakkotesteihin ja tarvittaessa myös viranomaisen määräämään karanteeniin.

Kansliapäällikkö Varhila tarkensi, että kokonaisuus muodustuu kahdesta linjasta:

– Osa testataan pistokoemaisesti heti. Ne, joita ei testata, määrätään saman tien karanteeniin. Kaikki joutuvat jonkin kohtelun kohteeksi. Se miksi kaikkia emme lupaa testata, johtuu testauskapasiteetista. Se ei ole sillä tasolla, että pystyisimme erittäin suuria määriä kentällä testaamaan.

Riskimaista tulleita on tähän asti kehotettu jäämään omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin, mutta nyt tuo karanteeni muuttuu "viralliseksi" viranomaisen määräämäksi karanteeniksi.

Varhila kertoi, että pääsääntöisesti karanteenissa ollaan kotona. Tarvittaessa voidaan myös eristää sairaalan tiloihin. Jollekin karanteeni voi tarkoittaa kahden viikon oleskelua hotellissa omalla kustannuksella.

– Tässäkin hyvin paljon luotetaan siihen, että ihmiset siellä [karanteenissa] pysyvät.

Lue myös:

Pakkokaranteeni koskee myös laivamatkustajia, karanteenin rikkominen voi johtaa rangaistukseen – Nämä asiat päivän tiedotustilaisuudessa kerrottiin

Ministeri Kiuru: Riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen karanteeniin rangaistuksen uhalla – myös pakkotestaus mahdollista

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus