Hyppää sisältöön

Poliisi on ampunut mielenosoittajia kumiluodeilla ja kyynelkaasulla Valko-Venäjällä – yksi kuollut

Mielenosoitukset jatkuvat toista iltaa presidentinvaalien jälkeen.

Mellakkapoliisi ottaa mielenosoittajia kiinni Valko-Venäjän Minskissä sunnuntaina 9. elokuuta. Kuva: Sergei Gapon / AFP

Poliisi on ampunut kumiluoteja ja käyttänyt kyynelkaasua hajottaakseen tuoreita mielenosoituksia Valko-Venäjällä, silminnäkijät ja mediat kertovat uutistoimisto AFP:n mukaan.

AFP:n sekä Reutersin tietojen mukaan yksi mies on kuollut maanantain mielenosoituksissa. Poliisin mukaan mielenosoittaja kuoli yrittäessään heittää räjähdettä poliiseja kohti, kertoo Reuters.

Useat tuhannet ihmiset ovat toista iltaa pääkaupunki Minskin kadulla protestoimassa sunnuntaisten presidentinvaalien tuloksia.

Virallisten tulosten mukaan istuva presidentti Aljaksandr Lukašenka voitti vaalit ylivoimaisesti 80 prosentilla äänistä. Oppositio sekä useat länsimaat ovat ilmaisseet epäilynsä siitä, että vaalit olivat vilpilliset.

Minskissä poliisi on nähty täydessä mellakkavarustuksessa ampuvan kyynelkaasua ja kumiluoteja rauhanomaisia mielenosoittajia kohti. Silminnäkijätiedon mukaan poliisi olisi myös haavoittanut paikalla ollutta toimittajaa.

Yhteenotoissa on kuultu myös tainnutuskranaatin ääni.

Valko-Venäjällä on ollut sunnuntain vaalien jälkeen laajoja mielenosoituksia, joita poliisi on tukahduttanut väkivaltaisesti. Maanantain vastaisena yönä poliisi pidätti mielenosoituksissa 3 000 ihmistä, joista arviolta 1 000 pidätettiin Minskissä. Lisäksi satoja ihmisiä loukkaantui ja yhden ihmisen kerrottiin kuolleen.

Valko-Venäjä ilmoitti maanantaina aloittaneensa 21 rikostutkintaa levottomuuksista ja poliisiin kohdistuneesta väkivallasta.

Lue lisää:

.
.