1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Valkoisen talon ulkopuolella ampuminen – salainen palvelu keskeytti presidentin lehdistötilaisuuden

Lehdistötilaisuuteen joitakin minuutteja myöhemmin palanneen Trumpin mukaan aseistautunut henkilö ammuttiin Valkoisen talon ulkopuolella.

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia saatetaan lehdistötilaisuudesta. Kuva: AFP / Brendan Smialowski

Yhdysvaltain Valkoisen talon ulkopuolella on tapahtunut ampuminen, jonka vuoksi salainen palvelu keskeytti presidentti Donald Trumpin tiedotustilaisuuden ja saattoi presidentin ulos ilman selityksiä.

Keskeytys jäi lyhyeksi, sillä Trump palasi joitakin minuutteja myöhemmin toimittajien eteen ja kertoi ampumisesta. Trumpin mukaan aseistautunut henkilö ammuttiin ja vietiin sairaalaan.

– Tilanne näyttää olevan hyvin hallussa. Mutta ampuminen tapahtui, ja joku vietiin sairaalaan. En tiedä hänen tilastaan, Trump sanoi.

Trump kertoi CNN:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan, että hänet oli viety työhuoneeseensa Valkoisen talon bunkkerin sijaan.

Hän kehui salaisen palvelun toimintaa ja kuvaili tuntevansa olonsa turvalliseksi. Salainen palvelu vastaa presidentin, varapresidentin, entisten presidenttien sekä heidän perheidensä turvallisuudesta.

Trumpin mukaan kukaan muu ei haavoittunut tilanteessa. Myöhemmin salainen palvelu kuitenkin tviittasi (siirryt toiseen palveluun), että yksi mies ja salaisen palvelun agentti oli viety paikalliseen sairaalaan.

Tviitin mukaan kukaan salaisen palvelun suojelemista ihmisistä ei ollut missään vaiheessa vaarassa eikä mihinkään osaan Valkoisesta talosta päässyt sinne kuulumattomia ihmisiä.

"Tällä ei välttämättä ollut mitään tekemistä minun kanssani"

Epäillyn motiivista tai henkilöllisyydestä ei ole kerrottu mitään.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Trump oli ehtinyt olla tiedotustilaisuudessa kaksi minuuttia, kun hänet saatettiin pois huoneesta. Videoilta näkee, että hän poistui tilaisuudesta sanomatta mitään.

– Te yllätyitte. Minäkin yllätyin. Tämä oli aika poikkeuksellista, Trump sanoi Guardianin mukaan palattuaan.

– Tällä ei välttämättä ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän sanoi.

AFP kertoo, että Valkoisen talon ulkopuolella tilanne oli rauhallinen ampumisen jälkeen. Osa lähikaduista oli suljettu. Valkoisen talon ulkopuolella jo vuosia mieltä osoittanut Philipos Melaku sanoi AFP:lle kuulleensa laukauksen ennen iltakuutta paikallista aikaa.

Ennen sitä hän kuuli huutoa. Hänen mukaansa heti sen jälkeen kahdeksan tai yhdeksän miestä juoksi paikalle aseiden kanssa.