Koronatestin tuloksen kertovia tekstiviestejä näpytellään käsipelillä – selvitimme 6 vaihetta, joissa testaaminen ja tuloksen saaminen sakkaavat

Henkilöstöpula ja automaation puute ovat johtaneet pääkaupunkiseudulla koronatestitulosten vakavaan viivästymiseen.

Koronatestaus
näytteenotto covid19 porvoo
Koronatestin ottamisessa tarvitaan koulutettua hoitohenkilökuntaa.Markku Rantala / Yle

Koronatestaaminen sakkaa pääkaupunkiseudulla pahasti. Viivettä on lähetteen saamisessa, näytteenotossa, laboratoriotulosten valmistumisessa ja vastausten lähettämisessä. Näytteenottoaikaa voi paikoin joutua odottamaan jopa kolme vuorokautta, ja näytteen valmistuminen voi kestää vielä kolme–neljä vuorokautta.

Kansallisen strategian mukaan testiin pitäisi päästä yhden vuorokauden sisällä, jos epäilee koronatartuntaa.

– Tavoitteena on, että jos potilas osaa käyttää Omaoloa, ja hän saa negatiivisen vastauksen, terveydenhuollon ammattilaisen ei tarvitse tehdä muuta kuin näytteenotto. Kaikki muu tapahtuisi automaattisesti. Silloin negatiivisen tuloksen kuormittavuus terveydenhuoltoon olisi mahdollisimman pieni ja vastaus nopea, kuvailee Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Tavoitteesta ollaan kaukana, ja siksi pääkaupunkiseudulla ollaan nyt koronatestikriisin äärellä. Selvitimme, mitkä vaiheet prosessissa ovat pielessä.

1. Testiaikoja ei aina saa netistä

Koronavirustartuntaa epäileviä potilaita ohjeistetaan ensisijaisesti tekemään oirekysely Omaolo.fi-palvelussa. Jos testivastaukset antavat syytä epäillä tartuntaa, palvelun kautta pitäisi olla mahdollista varata aika koronatestiin. Aikojen saatavuus palvelun kautta kuitenkin vaihtelee. Tätä kirjoitettaessa palvelussa ei ollut yhtään vapaata testiaikaa Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla.

2. Koronavirusneuvonta on pahasti ruuhkautunut

Jos oirearvion ja ajanvarauksen tekeminen Omaolo.fi-palvelussa ei onnistu, potilasta ohjataan ottamaan yhteyttä koronavirusneuvontaan puhelimitse. Puhelinneuvonta on pahasti ruuhkautunut. Tilanne johtuu osin henkilöstöpulasta, ja osin siitä, että palveluun soitetaan paljon asioilla, jotka voisi ihannetapauksessa hoitaa nettipalvelussa.

3. Lähetteitä kirjoitetaan käsityönä

Koronatestiin tarvittavan lähetteen saamisessa on viivettä. Vaikka Omaolo.fi-palvelusta saisi testiajan, palvelu ei Helsingin johtajalääkärin Lukkarisen mukaan tuota automaattisesti laboratoriolähetettä, vaan terveydenhuollon ammattilaisen täytyy tehdä se manuaalisesti. Vain siten lähete tulee näkyviin myös Omakanta-palveluun. Lukkarisen mukaan tämä on turhaa työtä, sillä lähetteen voisi yhtä hyvin tehdä botti.

4. Näytteenotossa on pula henkilökunnasta

Näytteenotossa ei ole riittävästi hoitohenkilökuntaa. HUSin diagnostiikkajohtaja Lehtonen myönsi eilen Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että HUS teki arviointivirheen ennakoidessaan testimäärien kasvua. Hän kertoi lehdelle, että näytteenottoon hakeudutaan ennakoitua enemmän, ja testien kysyntää lisää myös kesänuhapotilaiden hakeutuminen testeihin.

Testin ottaminen on käsityötä, jossa hoitohenkilökuntaa ei voi korvata. HUS valmistautui syksyn koronavirusaaltoon palkkaamalla näytteenottoon 150 uutta hoitajaa, mutta määrä on osoittautunut riittämättömäksi.

HUS suunnittelee lisätyövoiman ohjaamista koronanäytteenottoon.

5. Testituloksen valmistuminen HUSLABissa venyy kolmeen–neljään päivään

HUS kertoi tänään tiedotteessaan, että koronatestitulosten valmistuminen voi nyt venyä kolmeen–neljään vuorokauteen. HUSin mukaan tutkittavien näytteiden määrä on nopeassa tahdissa lisääntynyt. Vielä kesän hiljaisina aikoina tuloksen saattoi saada alle vuorokaudessa.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen selitti eilen testitulosten valmistumisen hitautta laiterikolla. Tänään hän kertoo, että laitevika on jo pääosin korjattu, minkä myötä HUSLAB pystyy lähes normaaliin tuotantotasoon.

6. Vastaukset viipyvät, sillä tekstiviestit lähetetään potilaille manuaalisesti

Kun laboratorionäyte on valmis, vastauksen saaminen voi vielä viipyä. Potilaat saavat tiedon testituloksista Kanta-palvelussa ja tekstiviestillä.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan henkilökunta lähettää tekstiviestivastauksia potilaille toistaiseksi manuaalisesti. Hän kertoo, että työvaihe pyritään automatisoimaan pikaisesti, mutta terveydenhuollon tiukan sääntelyn ja eri järjestelmien yhteistoiminnan takaamisen vuoksi se ei ole aivan yksinkertaista.

Positiivisen näytteen antaneet saavat tekstiviestin lisäksi puhelimitse toimintaohjeita.

Juttua korjattu 11.8. klo 13.25: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Helsinki ilmoittaa negatiivisista testituloksista tekstiviestillä ja HUS positiivisista tuloksista puhelimitse. Oikeasti pääkaupunkiseudulla kaikki testatut saavat tekstiviestitse tiedon testituloksestaan, ja positiivisen testin antaneet saavat tämän lisäksi puhelinsoiton.

Lue myös:

Koronapotilas kuolee Suomen tehohoidossa harvemmin kuin muissa maissa – kolme lääkäriä kertoo miksi ja mitä viime keväästä on opittu

Valtavan testiruuhkan päälle tuli vielä laboratorion laitevika – sadan koronanäytteen tulokset keskiviikolta valmistuivat HUS-alueella vasta viime yönä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus