Noho Partners romahti keväällä, mutta huonomminkin olisi voinut mennä – Uniper varoittaa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen mahdollisesta epäonnistumisesta

Noho Partnersin tulokseen vaikutti erityisesti se, että ravintolat määrättiin olemaan kiinni huhtikuun alusta toukokuun loppuun.

Muun muassa Sandro-ravintolat kuuluvat Noho Partnersin ravintoloihin. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Koronaviruspandemia rokotti ravintola-alan konserni Noho Partnersin huhti-kesäkuuta kovalla kädellä, selviää yhtiön julkaisemasta osavuosikatsauksesta.

Noho Partnersin liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 19 miljoonaa euroa, kun se vuosi takaperin oli 67,7 miljoonaa euroa. Laskua oli lähes 72 prosenttia.

Liikevoitto romahti 8,4 miljoonasta eurosta 8,4 miljoonaa euroa tappiolliseksi, yli 200 prosenttia. Tilikauden tulos oli -9,2 miljoonaa euroa, pudotusta lähes 300 prosenttia edellisvuoden 4,8 miljoonasta eurosta.

Luvuissa on mukana toimintoja, joista konserni on sittemmin luopunut.

Noho Partnersin tulokseen vaikutti erityisesti se, että ravintolat määrättiin olemaan kiinni huhtikuun alusta toukokuun loppuun. Rajoitusten porrastetut purkamiset paransivat mahdollisuuksia kesäkuussa, mutta esimerkiksi kaikki aukiolo- anniskelu- ja asiakaspaikkarajoitukset purettiin vasta heinäkuussa, raportointikauden jälkeen.

Heinäkuun lopussa yhtiön ravintoloista oli suljettuina edelleen noin 15 prosenttia, mutta henkilöstöstä lähes 95 prosenttia oli heinäkuun päättyessä palannut töihin joko koko- tai osa-aikaisena.

Noho Partners sai huhti-kesäkuussa yhteensä 7,4 miljoonaa euroa valtioiden tukia.

Yhtiön toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo tulostiedotteessa, että konsernin kysyntä on elpynyt ennakoitua paremmin sitä mukaa, kun rajoituksia on purettu. Hänen mukaansa huhti-kesäkuun tulos oli odotuksia parempi.

– Kesäkuussa asiakaskunta ylitti odotuksemme, Vikström sanoo tiedotteessa.

Uniper jatkoi kasvuaan – Nord Stream 2 -hanke saattaa jäädä kesken

Fortumin enemmistöomistama energiayhtiö Uniper jatkoi alkuvuoden kasvuaan huhti-kesäkuussa, vaikka tahti lopputalvesta hieman hidastuikin.

Koko tammi-kesäkuun liiketulos oli 691 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli samaan aikaan 308 miljoonaa euroa. Yhtiö kertoo hyötyneensä erityisesti onnistuneesta kaasuliiketoiminnan optimoinnista.

Toimitusjohtaja Andreas Schierenbeck sanoo tiedotteessa, että Uniperin pyrkimykset hiilineutraaliin sähköntuotantoon vuoteen 2035 mennessä ovat edenneet.

Uniper varoittaa osavuosikatsauksessaan, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa viivästyä tai jäädä rakentamatta loppuun Yhdysvaltain mahdollisten uusien pakotteiden vuoksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo varoitti heinäkuun puolivälissä, että hankkeen osanottajille voidaan harkita seuraamuksia.

Uniper kertoo, että yhtiö ponnistelee hankkeen saattamiseksi loppuun. Uniper huomauttaa, että Nord Stream 2:lla on EU:n ja useiden maiden tuki takanaan.

Kiistelty kaasuputki kulkee Itämeren pohjalla Venäjältä Saksaan noudattaen suurimmaksi osaksi toiminnassa olevan Nord Stream 1 -putken linjauksia. Putkien pääomistaja on venäläinen Gazprom, mutta mukana on myös saksalaisia energiayhtiöitä Uniper mukaan lukien.

Eezy, entinen VMP, sopeutui nopeasti

Henkilöstöalan Eezy, entinen VMP ja Varamiespalvelu, kasvatti liikevaihtoaan sitten viime vuoden huhti-kesäkuun 32,5 miljoonasta eurosta 39 miljoonaan euroon.

Liikevoitto tosin putosi 2,3 miljoonasta 0,5 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Oikaistu liikevoitto jäi nollaan.

Eezy luopui jo maaliskuussa aiemmasta tulosennusteestaan eikä ole toistaiseksi antanut uutta.

Toimitusjohtaja Sami Asikainen sanoo yhtiön tiedotteessa koronaviruksen vaikuttaneen toimintaan heikentävästi, mutta toteaa yhtiön onnistuneen silti palvelemaan asiakkaitaan ja työntekijöitään koko kriisin ajan.

Eezy työllistää vuodessa noin 30 000 ihmistä.

Myös metsäkoneyritys Ponsse julkaisi tiistaina osavuosikatsauksensa.

Juttua täydennetty 11.8. klo 12.53 Nord Stream 2 -osiolla STT:ltä.

Lue lisää: