Hyppää sisältöön

Tampere rakennutti ensiavun lähelle pyörätien, joka on täynnä vaaranpaikkoja – aktiivipyöräilijän video herätti heti: "Liikennemerkit siirretään pois pyörätieltä"

Tamperelaisen Joonas Ollin pyöräilyvideot ovat herättäneet aiemminkin huomiota.

Taysin ensiavun ohitse kulkee pyörätie, joka on täynnä vaaranpaikkoja
Taysin ensiavun ohitse kulkee pyörätie, joka on täynnä vaaranpaikkoja

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin rakentama pyörätie sai tamperelaisen Joonas Ollin tarttumaan videokameraansa. YouTubessa maanantaina jukaisemassa videossa näkyy, kuinka Lääkärintien uudella kevyen liikenteen väylällä on keskellä toista pyöräkaistaa liikennemerkkitolppia, joihin pyöräilijä voi hyvin loukata itsensä.

– Ensiapu on tuossa vieressä, siihen saattaa olla tarvetta, Joonas Olli sanoo videolla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin rakentama pyörätie sai tamperelaisen Joonas Ollin tarttumaan videokameraansa.

Ongelmallista on Ollin mukaan sekin, että liikennemerkit ovat kilvissä liian matalalla, alimmat vain reilussa 190 sentissä. Lisäksi suojatielle kääntyviltä puuttuu odotustila, eli suojatielle pääsyä odottava tukkii helposti koko kaistan. Myös pyöräkaistan alussa oleva korkea kiveys on vaaran paikka.

Olli on aktiivipyöräilijä, joka haluaa vaikuttaa liikennesuunnitelmiin ja pyöräilyn edellytyksiin kotikaupungissaan.

Ollin pyöräilyaiheiset videot ovat herättäneet huomiota aiemminkin. Heinäkuussa MTV3 uutisoi, että Ollin videot kaupungin hankalista risteyksistä ja väistämisvelvollisuuden laiminlyönneistä ovat aiheuttaneet myrskyntää sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun)(MTVuutiset.fi).

Julkisuus tuo painetta korjata tilanne

Olli jakoi maanantaina YouTube-päivityksensä myös yhteisöpalvelu Twitterissä ja kysyi Taysilta, mitä se aikoo tehdä asioiden korjaamiseksi. Vastaus tuli heti tiistaiaamuna.

– Liikennemerkit siirretään pois pyörätieltä. Asia etenee nyt Taysin kautta. Ilmeisesti virhe on juontunut siitä, että kaistamaalaus tehty jälkikäteen. Mahtavaa, että asiaan puututtiin ennen kuin ehti tapahtua mitään ikävämpää, Tays tviittasi tiistaina.

Olli kiittelee Taysia nopeasta toiminnasta.

– Nostan hattua nopealle reagoinnille. Tämä on hyvä avaus, mutta jään odottamaan, mitä tehdään vaaralliselle katukiveykselle ja puuttuville suojatietaskuille.

Ongelmana kaistaviivojen maalaus?

Pyörätie on Tampereen kaupungin rakennuttama, mutta se sijaitsee osin Taysin tontilla. Taysin kiinteistöpäällikkö Saara Vänskä sanoo, että katselmuksen jälkeen pyörätiehen maalatut kaistaviivat tulivat hänelle itselleen yllätyksenä.

– Käsi on nostettu täällä pystyyn virheen merkiksi. Ei pitäisi olla niin, että emme ole tietoisia asiasta. Yhteistyössä tämä on katselmoitu, Vänskä sanoo.

Vänskän mukaan nyt mietitään, jyrsitäänkö kaistaviiva kokonaan pois. Jos kaistaviiva poistetaan, myös ns. suojatietaskuille jäisi tilaa.

"Pyöräteitä kunnioitetaan vähän"

Joonas Olli sanoo, että hän haluaa tuoda ongelmakohtia julki, eikä tyydy laittamaan palautetta asioista pelkästään kaupungille tai kuten tässä tapauksessa Taysille.

– Haluan tuoda asiat julki, koska pyöräteitä kunnioitetaan aika vähän. Julkinen paine pakottaa nopeampaan reagointiin ja nekin ihmiset jotka eivät pyöräile saavat näköikkunan pyöräilijöiden kohtaamiin ongelmiin.

Tampereella on viime vuosina pyritty parantamaan pyöräilyolosuhteita. Paljon on vielä tehtävää, Olli arvioi.

– Tampereella pyöräilyn huomioiminen on edelleen lapsenkengisssään. Esimerkiksi Ouluun verrattuna täällä tehdään pientä piiperrystä, eikä pyöräilijöiden edellytyksiä todellakaan aina oteta huomioon.

Päivitys 11.8.2020 klo 15.45. Korjattu tieto suojatien rakennuttajasta, joka on Tampereen kaupunki. Lisätty myös Taysin kiinteistöpäällikön kommentit.

.
.