1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Skopje

Vaasan sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta – tartunnan saanut matkusti Skopjen lennolla ja saapui Vaasaan Turusta junalla

Matkustaja testattiin lentoasemalla Turussa, josta hän matkasi junalla Vaasaan. Junamatkan aikana henkilö kertoo käyttäneensä suu-nenäsuojusta. 

Vaasan keskussairaalan koronakeskus on ruuhkautunut. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan sairaanhoitopiirissä varmistui maanantai-iltapäivällä yksi uusi koronavirustartunta. Tartunnan saanut henkilö on palannut Balkanin alueelta Suomeen ja hänet on testattu lentoasemalla Turussa.

– Kuten suurin osa tautitapauksista viime aikoina, niin tämä oli tuontitavaraa, Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen kertoo ja vahvistaa, että tartunnan saanut on matkustanut Pohjois-Makedonian Skopjesta.

Lauantai-iltana Skopjesta Turkuun saapuneella lennolla oli paljon matkustajia, joilla todettiin koronavirustartunta. Viimeisimpien tietojen mukaan tartunnan saaneita on 26. Koneesta testattiin 158 matkustajaa.

Henkilö on lennon jälkeen matkustanut Pohjanmaalle junalla, minkä johdosta kotikunta on ollut yhteydessä THL:än mahdollisesti altistuneiden kartoittamiseksi. Junamatkan aikana henkilö kertoo käyttäneensä suu-nenäsuojusta.

– Riskin pitäisi olla pieni, mutta tällä hetkellä mahdollisesti altistuneita kartoitetaan, Nieminen kertoo.

Pohjois-Makedoniasta on tulossa myös tänään tiistaina lento Turkuun. Nieminen uskoo, että kaikki matkustajat testataan edelliskerran tavoin koronaviruksen varalta, mutta silti hän on huolissaan.

– Katselin juuri tuosta Finavian-sivuilta, että Turkuun saapuva kone lähtee heti perään Larnakaan ja tekee tämmöistä kierrosta. Kyllä olen syvästi huolissani, että vetoan nyt kaikkiin ihmisiin, että onko nyt ihan pakko matkustaa, Nieminen toteaa.

Ruuhkaa koronakeskuksessa

Vaasan keskussairaalan koronakeskus on ruuhkautunut ja tällä hetkellä koronatestiin on noin vuorokauden mittainen jono.

Koska oireisia testattavia on tällä hetkellä runsaasti, toivoo sairaanhoitopiiri, etteivät oireettomat henkilöt hakeudu koronatestaukseen.

– Nyt on tosi tiukkaa. Jos ei ole mitään oireita, niin silloin harkintaa, Nieminen kertoo.

Keskussairaalan koronakeskuksen henkilöstömäärää on lisätty. Varatusta ajasta koronatestiin ja negatiivisesta testituloksesta ilmoitetaan asiakkaalle jatkossa vain tekstiviestillä.

Katso täältä maakunnassasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi.

Korjattu klo 19.50: Skopje sijaitsee Pohjois-Makedoniassa, ei Makedoniassa.