1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kerrostalot

Kerrostalojen rakentaminen hiipunut Rovaniemellä – Kemissä ja Torniossa on vielä hiljaisempaa

Yksi syy rakentamisen hiipumiseen on koronaepidemia, jonka vuoksi majoituskäyttöön tarkoitettujen sijoitusasuntojen kysyntä on vähentynyt.

Lehto Groupin keskeytetty kerrostalotyömaa Rovaniemen Kymppikorttelissa. Kuva: Juha Salla /Yle

Rovaniemellä on myönnetty tänä vuonna vain kahdeksan rakennuslupaa asuinkerrostaloille kun esimerkiksi huippuvuonna 2016 lupia myönnettiin 16.

Rovaniemelläkin lupia on tänä vuonna myönnetty lähinnä vain pienemmille kerrostaloille. Niidenkään rakentaminen ei välttämättä ala kovin nopeasti. Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta ja siihenkin voi saada jatkoa.

– Rakentamisen aloittaminen on kiinni muun muassa asuntojen kysynnästä ja myös pankkien suhtautumisesta, sanoo rakennusliike J. Pesosen toimitusjohtaja Jouko Pesonen.

Yksi syy rakentamisen hiipumiseen on koronaepidemia, jonka vuoksi majoituskäyttöön tarkoitettujen sijoitusasuntojen kysyntä on kaupungissa vähentynyt.

Esimerkiksi Rovaniemen keskustan niin sanottua Kymppikorttelia rakentava Lehto Group on keskeyttänyt suuren asuinkerrostalon rakentamisen juuri huonon markkinatilanteen vuoksi.

Sen sijaan omakotitaloja Rovaniemellä rakennetaan aikaisempia vuosia enemmän. Kaupungissa on tänä vuonna jo myönnetty omakotirakentamiseen 93 lupaa. Se on yli kymmenen prosenttia enemmän kuin keskimäärärin viitenä viime vuotena

Meri-Lapissa vielä hiljaisempaa

Torniossa asuinkerrostaloille myönnetään rakennuslupia keskimäärin noin kaksi vuosittain. Omakotitalojen lupamäärät ovat noin 20–30.

– Torniossa asuinkerrostalojen rakentaminen on ollut tällä tasolla jo pitkään. Niiden tarve tulee lähinnä sisäisestä muuttoliikkeestä, sanoo tekninen johtaja Markus Kannala.

Kemissä ei ole vuoden 2014 jälkeen myönnetty yhtään rakennuslupaa isoimmille asuinkerrostaloille. Uusia omakotitaloja kaupungissa rakennetaan 10–15 vuodessa.

– Kemissä asuinkerrostalohankkeiden vähäisyys voi johtua osin siitä, että rakennuttajat odottavat suurempien teollisuussinvestointien toteutumista, arvioi tekninen johtaja Mika Grönvall.

Isoja rakennustyömaita vähemmän

Rakentaminen näyttää hiljenevän Lapissa viime vuodesta, kun katsotaan isompia hankkeita. Lapissa on aloitettu tai aloitetaan heinä-syyskuussa rakennushankkeita yhteensä 116 miljoonan euron arvosta. Vuosi sitten aloitettuja rakennushankkeita oli viidenneksen enemmän, yhteensä 144 miljoonan euron edestä.

Tiedot käyvät ilmi rakennusalan tietopalvelu RPT Byggfaktan ennusteesta. RPT:n mukaan yksi syy on se, että kerrostaloja on aloitettu Lapissa vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Loppukesän ja alkusyksyn suurimpia alkavia tai alkaneita hankkeita Lapissa ovat Ivalon koulukeskus sekä Sodankylän ja Ranuan monitoimikeskukset.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).