Tutkimus: Koronan tuoma poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia – ihmiset hakeutuivat vakavien syiden takia hoitoon

Tutkijoiden mukaan poikkeusaikoinakin on turvattava riittävä kapasiteetti päivystyskirurgiaan, koska tarve ei muutu.

kirurgia
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Myös Keski-Suomen keskussairaala oli mukana tutkimuksessa. Arkistokuva..Simo Pitkänen / Yle

Päivystysleikkauksia tehtiin miltei samaan tahtiin myös kevään poikkeusaikana, kertoo tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Tutkijoiden mukaan alunperin oletettiin, että myös päivystysleikkausten määrä muuttuu oleellisesti, kun ihmiset liikkuvat vähemmän.

Tampereen yliopistollisen sairaalan vetämässä tutkimuksessa käytiin läpi myös Keski-Suomen keskussairaalan ja Mikkelin keskussairaalan päivystysleikkausmäärät.

Vertailukohtana olivat leikkausmäärät ajalta ennen poikkeusaikaa sekä neljältä edeltävältä vuodelta.

Leikkaustyypeissä oli kuitenkin poikkeusaikana vaihtelua, esimerkiksi lonkkaleikkauksien määrä tipahti aluksi kuten myös umpilisäkeleikkausten. Määrät nousivat kuitenkin alun jälkeen normaalille tasolle.

Tutkijoiden mukaan pandemian aikanakin vakavien syiden takia on hakeuduttu lopulta hoitoon.

Koronavirus ei kuormittanut lopulta tutkimuksessa mukana olleiden sairaanhoitopiirien terveydenhuoltoa massiivisesti. Tutkimus antaakin tutkijoiden mielestä hyvän käsityksen päivystyskirurgian tarpeesta poikkeusoloissa, kun ihmiset eivät juurikaan liiku, osa on kotikaranteenissa ja yhteiskunta yleisesti sulkeutuu.

– Poikkeusaikoinakin on turvattava riittävä kapasiteetti päivystyskirurgiaan, koska sen tarve ei oleellisesti muutu, toteaa tutkimuksen vetäjä, ylilääkäri Ville Mattila tiedotteessa.