1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pesäpallo

Jyväskylän Lohi on takonut poikkeuskesänä katsojaennätyksen – "Täällä on sellainen vanhan ajan kylämeininki", kehaisee katsoja

Suurten massatapahtumien loistaessa poissaolollaan on pienestäkin tullut tänä kesänä suurta. Esimerkiksi Jyväskylän Lohen kolmanneksi korkeimman sarjatason pesäpallo-otteluissa on ollut yleisöä poikkeuksellisen paljon.

pesäpallo
Jyväskylän Lohen kannatusryhmä.
Jyväskylän Lohi takoi katsojaennätyksen poikkeuskesänä.

Jyväskylän Lohen ja Joensuun Mailan välisen suomensarjaottelun alkuun on aikaa noin 15 minuuttia. Kansaa lipuu Koskenharjulle.

– Tiukka lukema tällä hetkellä on 287 katsojaa, toteaa järjestysmiehenä toimiva entinen Lohen pelaaja Jarmo Korhonen.

Kun kyse on kolmanneksi korkeimman sarjatason pesäpallo-ottelusta, niin olosuhteet huomioon ottaen kansaa siis suorastaan tulvii katsomoihin.

287 katsojaa olisi monelle suomensarjajoukkueelle erinomainen katsojaluku. Koskenharjulla lauantaista Lohen voittoa Joensuusta oli lopulta seuraamassa 542 katsojaa.

Se on kova luku, kun edelleen puhutaan kolmanneksi korkeimmasta sarjatasosta.

– Olen kuullut paljon tästä hyvästä tunnelmasta, ja olen aikanaan katsonut kun Jyväskylän Kiri pelasi Lohea vastaan. Silloin oli kolme joukkuetta mestaruussarjassa. Nyt halusin tulla itse kokemaan tämän jutun, toteaa katsomoon kesken ensimmäisen jakson saapunut Simo Pajala.

Yleisön joukossa oli myös pesäpallo-ottelun ensikertalaisia.

– Minut pyydettiin tänne seuraksi. Olen ensimmäistä kertaa katsomassa pesäpalloa. Koulusta on edelliset kokemukset pesäpallosta. Aika hyvältä tämä oikeastaan näyttää ja kuulostaa, toteaa Konnevedeltä peliin tullut Sari Laulainen.

Katsojia Jyväskylän Lohen pesäpallo-ottelussa
Lohen ja Joensuun välistä ottelua oli seuraamassa 542 katsojaa. Koskenharjun tämän vuosituhannen katsojaennätys 1365 katsojaa on Lohi-Kiri paikalliskamppailusta kesältä 2002Simo Pitkänen / Yle

Yleisöryntäys positiivinen yllätys

Jyväskylän Lohi on ollut viime vuodet suomensarjassa parhaiten yleisöä kerääviä joukkueita. Silti tämän kesän suoranainen yleisöryntäys on tullut seurajohdolle yllätyksenä.

– Sitä on hyvin vaikea selittää mistä tämä johtuu. En ole siihen asiantuntija, mutta ehkä se johtuu myös siitä, että monta kuukautta ihmiset oli kotona kun ei ollut tapahtumia. Eikä täällä Keski-Suomessa ole miespesistä kuin meidän tarjoamana, niin se on varmasti jonkunlainen etu meille, puntaroi Lohen puheenjohtaja Heikki Mehtonen.

Ihmeissään on ollut myös Superpesistä kahdeksan kautta Jyväskylän Kirissä ja Kiteellä pelannut Ville Kotro.

–Kyllä tämä vähän yllätti. Silloin kuin aikaisemmin yhden kauden pelasin Lohessa (kesä 2011), niin pudotuspeleissä oli tällainen mökä. En odottanut, että runkosarjassa joka pelissä on tällainen mökä, mutta mahtavaahan se vaan on, hehkuttaa kauden kynnyksellä Kiteen superpesisjoukkueesta Loheen tullut Kotro.

Heikki Mehtonen.
Jyväskylän Lohen puheenjohtaja Heikki Mehtonen.Simo Pitkänen / Yle

Kuluneella kaudella taottu ennätyksiä

Kulunut kausi suomensarjassa pyörähti käyntiin poikkeusolojen johdosta vasta kesäkuun lopulla ja runkosarjassa itälohkon jokaisella joukkueella on ainoastaan neljä kotiottelua.

Kuluneen kauden neljässä kotiottelussa Koskenharjulla kävi yhteensä 1 803 katsojaa, mikä tekee keskiarvoksi 450 katsojaa. Katsojakeskiarvo on selkeästi Lohen tämän vuosituhannen korkein.

Tämän kesän kokonaiskatsojamäärä 1 803 on tällä vuosituhannella rikottu runkosarjan aikana ainoastaan neljällä kaudella. Tosin kolmella noista neljästä kaudesta Lohi pelasi sarjanpykälää korkeammalla Ykköspesiksessä, missä pelejä kertyi kesässä 11–12.

Ja sillä ainoalla suomensarjakaudella, jolloin tämän kauden katsojamäärä rikottiin runkosarjassa (2013) Lohi pelasi kahdeksan kotiottelua. Katsojakeskiarvo (246 katsojaa per peli) ei tosin tuolloinkaan ollut lähelläkään tämän kauden lukuja.

Tällä vuosituhannella sarjatasosta riippumatta Lohen kotiotteluiden yleisökeskiarvo on ollut 145–345 katsojaa.

Seurajohto haki selitystä muiden tapahtumien vähyydestä ja miespesäpallon vähäisestä tarjonnasta Jyväskylän seudulla.

– Tavallaan sekin vaikutti, mutta täällä on erilainen urheilutunnelma. Täällä on sellainen vanhan ajan kylämeininki, auttaa katsomoon saapunut Sasu Pajala Lohen seurajohtoa.

Jyväskylän Lohi -pesäpallo joukkue.
Lohen peleissä on käynyt alkukauden aikana niin paljon katsojia, että ensimmäisistä kotipeleistä heitä jouduttiin käännyttämään pois.Simo Pitkänen / Yle

Komeat yleisömäärät turvanneet talouden

Kuluneen kauden komeat katsojamäärät ovat tehneet hyvää Lohen taloudelle, sillä ennen kauden alkua seura ehti jo järjestää varainkeruukampanjan koronakaudesta selviämiseksi.

Suureksi yllätykseksi hyvien yleisömäärien lisäksi myös yhteistyökumppaneiden löytäminen on puheenjohtaja Mehtosen mukaan onnistunut tällä kaudella aikaisempia kausia paremmin.

Ja sen lisäksi, että yleisöllä on ollut patoutunutta pesäpallonälkää, on sillä ollut myös jano.

– Meidän kenttämyynti on ollut moninkertainen aikaisempiin kausiin nähden. Esimerkiksi sellaiseen nousupeliin verrattuna missä meillä oli yli 600 katsojaa, niin tällä kaudella kioskimyynti oli yhdessä pelissä kolminkertainen siihen verrattuna, myhäilee Lohen puheenjohtaja Heikki Mehtonen.

Tämän kauden katsojakeskiarvo voisi olla korkeampikin, sillä ensimmäisissä kotipeleissä järjestysmiehet joutuivat käännyttämään koronarajoitusten vuoksi katsojia pois. Turvavälien noudattamisessa puheenjohtaja Mehtonen toivoo yksittäisten katsojien ottavan vastuuta.

– Sehän on enemmän yksilölähtöistä. Jos katsomoissa on tilaa, ja silti ihmiset haluavat mennä lähekkäin, niin ei me voida sille mitään, näkee Mehtonen.

Lue seuraavaksi