1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Keskiluokalle maskisuositus on pikkujuttu, mutta köyhälle se voi tarkoittaa vararikkoa

Takaisin Pasilaan -podcastissa keskustellaan kasvomaskeista. Onko kaikilla niihin varaa, ja millainen maski on toimiva?

"Kun valtiovallalta tulee vahvoja suosituksia, ei niiden toteuttaminen saa jäädä hyväntekeväisyysjärjestöille", sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila. Kuva: Nella Nuora / Yle

Suomessa odotellaan tällä hetkellä valtiovallalta suositusta kasvomaskien käytöstä julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä. Turussa tällainen suositus on jo käytössä.

Esimerkiksi Kuluttajaliitto on varoittanut (siirryt toiseen palveluun), että esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä töihin ja kouluun liikkuvan kahden aikuisen ja kolmen lapsen perheen kuukausittaiset menot kasvaisivat maskien käytön myötä lähes 200 eurolla.

Takaisin Pasilaan -podcastin tiistain jaksossa juontajat Toivo Haimi ja Marjukka Mattila keskustelivat hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostilan kanssa siitä, onko kaikilla varaa hankkia itselleen kasvomaskeja, mikäli sellaisen käyttöä suositellaan.

Hope ry:n Eveliina Hostilan mukaan koronakriisi lähes kaksinkertaisti köyhyydessä elävien lasten määrän Suomessa. Kuva: Nella Nuora / Yle

Mikäli maskisuositus tulee, kaikkien pitäisi pystyä noudattamaan sitä

– Osalle kasvomaskiostokset tekevät ison loven talouteen ja osalle ei, sillä kasvomaskeja on mahdoton ostaa, Eveliina Hostila kertoo ja jatkaa:

– Kun perheessä säästetään käytännössä jo kaikesta: vaatteista, ruuasta, lapset ei mene ystävien synttäreille ja harrastuksia ei ole - silloin ei ole enää mahdollista tehdä tällaisia hankintoja.

Eveliina Hostila toivoo, että mikäli maskisuositus tulee, pitäisi kaikkien sitä pystyä noudattamaan. Hän ei kuitenkaan missään nimessä halua, että maskien jakaminen tipahtaa hyväntekeväisyyden varaan.

– Se ei voi olla niin, sillä emme tavoita kaikkia lapsia, Hostila sanoo. Sen sijaan koulut olisivat Hostilan mukaan luontevia paikkoja jakaa kasvosuojuksia senkin vuoksi, että siellä tavoitetaan useimmat lapset. Lisäksi kouluista löytyy henkilökuntaa, joka voi opastaa ja valvoa maskien käyttöä.

– Tietenkin kysymys on, että kuka maskit kustantaa. Onko se valtio vai kunnat? Se on silloin julkisen vallan asia, Hostila summaa.

Koronakriisi lähes kaksinkertaisti vähävaraisissa perheissä elävien lasten määrän

– Ennen koronaa Suomessa oli vähän yli sata tuhatta vähävaraisen perheen lasta. Kevään aikana siihen loukkoon tipahti sata tuhatta lasta lisää, eli se määrä lähes tuplaantui, Hostila sanoo. Hän kuitenkin lisää, että kaikilla vähävaraisilla perheillä tämä tilanne ei jatku syksyllä.

Hostila sanoo, että keväällä Hope ry muokkasi toimintamuotojaan ja joutui sulkemaan toimipisteitään. Järjestö ryhtyi pyörittämään ruoka-apua etänä. Toiminnanjohtaja Hostila arvioi, että avun tarve on kasvanut, ja kasvaa varmasti edelleen.

– Avasimme avunpyyntölomakkeemme viikonlopun aikana ja meille tuli avunpyyntö 500 perheeltä viikonlopun aikana. Meillä ei ole koskaan ollut näin aktiivista aloitusta syyskaudelle, Hostila sanoo.

Hope ry on vapaaehtoisvoimin toimiva kansalaisjärjestö, joka jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille konkreettisia vaate- ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä.

Toivo Haimi ja Marjukka Mattila juontavat Takaisin Pasilaan -podcastia tiistaisin ja torstaisin Yle Areenassa. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Takaisin Pasilaan -podcastin tiistain jaksossa keskusteltiin myös siitä, minkälainen kasvomaski on paras arkikäyttöön. Jaksossa kuullaan myös lääkäri Anni Saukkolan eli Instagramista tutun lääkäri-Annin mietteitä siitä, miten kasvomaskia on oikeaoppisesti käytettävä.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcastin koko tiistain jakso Yle Areenasta!

Jutun keskustelu on avoinna 12.8. klo 23 asti.