Sotkamon hopeakaivosta saatetaan syventää, koska malmia riittää – hopeamarkkinat käyvät nyt kuumana

Sotkamon nyt tunnetut hopeavarat riittävät viideksi vuodeksi, mutta johto uskoo, että syvemmällä riittää malmia vielä toiset viisi vuotta.

kaivosteollisuus
Kaivosmiehet tutkivat malmia tunnelissa.
Sotkamon hopeakaivoksella on sekä avolouhos että kaivostunneli. Arkistokuva.Julia Sieppi / Yle

Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivoksella menee niin hyvin, että ympäristöluvan sallima louhintamäärä on ylitetty.

Yhtiö on ilmoittanut Kainuun ely-keskukselle, että hopeakaivokselle sallittu 500 000 tonnin vuotuinen louhintamäärä ylittyy nyt elokuussa.

Toimitusjohtaja Erkki Kurosen mukaan luku kertoo, että louhinta ja tuotanto ovat edenneet alkuvuoden aikana hyvin. Hopean hinta (siirryt toiseen palveluun) (Lontoon metallipörssi) on reilusti tuplaantunut, ja markkinat ovat Kurosen mukaan kuumana.

Kaivoksen aloittaessa reilu vuosi sitten hopean tavoitehinnan toivottiin olevan 15–17 Yhdysvaltain dollaria unssilta. Hopean hinta on noussut viimeisen kuukauden aikana 18 dollarista 29 dollariin. Jalometallien, kuten hopean ja kullan, hinta nousee silloin, kun sijoitusmarkkinoilla on epävarmuutta ja pelkoa.

Tämänhetkisillä tunnetuilla malmivaroilla Sotkamo Silverin kaivoksen toiminta-aika on reilut viisi vuotta.

– Johdolla on vahva näkemys, että lisäkairauksilla se pystytään tuplaamaan, jolloin puhutaan vähintään kymmenen vuoden toiminta-ajasta. Menisimme nykyisestä syvyydestä vielä muutaman sata metriä alaspäin, sanoo Kuronen.

Sotkamo Silver hakee parhaillaan uutta ympäristölupaa, jonka hakemuksessa se arvioi, että jatkossa vuotuinen louhintamäärä olisi keskimäärin 1,0–1,2 miljoonaa tonnia vuodessa.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa on todettu, että kaivoksen ympäristövaikutukset pysyvät hyväksyttävällä tasolla vielä 1,8 miljoonan tonnin vuosilouhintamäärällä.

Sotkamon hopeaesiintymä löydettiin jo 40 vuotta sitten. Kaivos aloitti tuotannon vuoden 2019 maaliskuussa.

Kaivoksen suunniteltu tuotanto on noin 45 000 kiloa hopeaa vuodessa. Sotkamon malmista saadaan talteen myös lyijyä, sinkkiä ja kultaa. Suurin osa Sotkamon hopeasta on lyijy–hopearikasteessa, jota kuljetetaan Bolidenin Rönnskärin sulatolle Ruotsiin. Toinen tuote, sinkkirikaste, viedään Bolidenin Kokkolan jalostamoon.

Lue lisää: Tällainen on Suomen ensimmäinen hopeakaivos – kolminkertaistaa koko maan hopeantuotannon

Kuinka pitkään hopean hinta nousee tai herättikö juttu muita ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 12. elokuuta kello 23:een asti.