Korona karsii yli puolet teatterilipuista Seinäjoella ja Vaasassa – Kokkolassa rajuin pudotus, vain kolmasosa syksyn paikoista myynnissä

Pohjalaisissa kaupunginteattereissa syksyn näytäntökaudella etusijalla on yleisön turvallisuus.

Kaupunginteatterien katsomoissa ei syyskaudella olla lähekkäin. Katsojamääriä rajoitetaan jokaisessa alueen teatterissa, Kokkolassa jopa kolmasosaan normaalimäärästä. Kuva: Vaasan kaupunginteatteri

Korona karsii kaupunginteattereista ison osan katsojapaikoista. Alkavan syyskauden poikkeusjärjestelyillä pyritään takaamaan turvallinen teatterikäynti katsojille ja riittävät turvavälit kaikille.

Kokkolassa on päädytty rajuimpaan paikkojen karsimiseen. Myynnissä on syyskuun loppuun asti suuren näyttämön esityksiin vain 60 paikkaa lähes 200 katsomopaikasta.

– On täysin selvää, että ikuisesti tämmöinen tilanne ei voi jatkua. Otamme taloudellisesti luonnollisesti takkiin rajusti. Mutta menemme tässä tilanteessa turvallisuus edellä, puntaroi teatterinjohtaja Juha Luukkonen.

Hänen mukaansa terveys menee nyt sekä talouden että taiteen ohi.

Vaasassa että Seinäjoella suuren ja pienen näyttämön paikoista myydään noin puolet. Seinäjoella tarkkoja katsojamääriä ei ole vielä päätetty, koska Evita-musikaalin talous pistää pohtimaan asiaa tarkasti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei ole vielä linjannut tarkasti vaatimuksiaan.

– Odotamme Avilta tarkempaa ohjeistusta, mitä tarkoittaa 1–2 metriä. Ohjeistukset ovat vielä epämääräisiä, perustelee Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Pariskunta ei pääse vierekkäin

Katsojamäärän rajausten lisäksi myös yleisön sijoittelussa otetaan huomioon turvavälit. Vaasassa edes pariskunnat tai kaveriporukat eivät pääse istumaan vierekkäisille paikoille.

– Meillä istutaan nyt yksittäin, jotta ympärillä olevilla on turvallista olla, toteaa teatterinjohtaja Seppo Välinen.

Seinäjoella ihan näin tiukkaan linjaukseen ei olla lähdössä, vaan tärkeintä on erottaa eri seurueet toisistaan.

– On hassua, jos sijoitetaan erilleen toisistaan, vaikka tullaan samalla autolla ja asutaan samassa taloudessa. Mutta eri teatterit tekevät varmaan vähän erilaisia ratkaisuja sen mukaan, mikä toimii eri katsomoissa, Heinonen kaavailee.

Katsoja voi saada "eioota"

Katsojamäärien puolittaminen ja esitysten siirtyminen keväältä on jo johtanut siihen, että osa vierailuesityksistä on valmiiksi loppuunmyytyjä. Vaasassa liput ovat loppu esimerkiksi Pate Mustajärven ja Forkin konsertteihin.

Myös teatterin oma ohjelmisto näyttää myyvän ripeästi. Teatterinjohtajat kehottavatkin olemaan asialla, mikäli haluaa varmistaa paikkansa esityksessä.

– Siltä vähän vaikuttaa, että yleisö on luottavaisin mielin tulossa esityksiin ja odottaa pääsevänsä teatteriin, Seppo Välinen sanoo.

Tämänhetkisistä poikkeusjärjestelyistä huolimatta kaikki suunnitellut ensi-illat toteutuvat eikä näytösmääriä ole ainakaan tässä vaiheessa karsittu.

Vaasassa kausi alkaa syyskuun 9. päivä, kun ensi-iltansa saa Pajtim Statovcin romaaniin perustuva Kissani Jugoslavia. Seinäjoella syyskauden aloittaa Evita-musikaali 19. syyskuuta.

Kokkolassa syyskausi puolestaan alkaa jo 5. syyskuuta Saranat ja Sardiinit -farssin ensi-illalla.

Toistaiseksi vielä treenataan, poikkeusoloissa sekin. Vaasassa pienen ja suuren näyttämön työryhnmiä ei sekoiteta keskenään ja jokaisessa teatterissa harjoitukset toteutetaan nyt turvavälit mielessä.

– Pussailut pois, ohjeistaa Kokkolan teatterinjohtaja Juha Luukkonen.