Hyppää sisältöön

Koronatilanteen pahentuminen kiristää ohjeita – Jyväskylän Ikääntyvien yliopisto saa tarjota syksyllä vain etäopintoja

Jyväskylän yliopisto on tiukentanut koronalinjaustaan: ikääntyville tarjotaan syksyllä vain nettiopintoja.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Tautitapausten lisääntyminen kiristää koronarajoituksia myös aikuisopiskelussa. Jyväskylän yliopisto on tällä viikolla antanut uudet ohjeet Ikääntyvien yliopistolle: syyslukukausi aloitetaan täysin etäopinnoilla.

Kesäyliopiston ja Ikääntyvien yliopiston rehtori Leena Meriläinen sanoo, että yliopisto haluaa osaltaan pitää Keski-Suomen koronatilanteen mahdollisimman hillittynä ja estää tartuntaketjujen syntymisen.

Etäopintopäätöksen taustalla on myös se, että Ikääntyvien yliopiston opiskelijat ovat koronavirustaudin riskiryhmää, Meriläinen toteaa.

Ikääntyvien yliopisto oli jo tehnyt ja julkaissut lähiopetusohjelman, mutta niiden rinnalle oli laadittu myös suunnitelma B sen varalle, että koronatilanne pahenisi. Tämä varasuunnitelma toteutuu nyt syksyllä.

– Opetustarjonta on ihan yhtä runsasta kuin ennenkin, mutta kaikki opinnot on nyt siirretty verkkoon, Meriläinen toteaa.

Ikääntyvien yliopiston luennot, kieli- ja tietotekniikkakurssit, seminaarit ja opintopiirit tarjotaan nyt siis etäopintoina.

Tarjolla tietoteknistä tukea

Tämä merkitsee väistämättä opiskelijamäärän supistumista, sillä opintotarjontaa hyödyntävistä ikäihmisistä läheskään kaikilla ei ole verkko-opiskeluun tarvittavia tietoteknisiä taitoja.

– Verkkotarjontaan osallistuu ehkä noin 30 prosenttia heistä jotka yleensä osallistuvat opintoihimme, Leena Meriläinen arvioi.

Ikääntyvien yliopisto tarjoaa senioreille tänäkin syksyä tukea verkko-opiskelun helpottamiseksi.

Jyväskylässä Ikääntyvien yliopistossa käy normaalisti yli tuhat senioria. Lisäksi luentoja voi seurata etänä eri puolilla Suomea 60:n kansalaisopiston tai kesäyliopiston välityksellä.

Rehtori uskoo, että verkkotarjonta voi toisaalta tuoda yliopisto-opintoihin myös paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet kursseille. Syrjäseuduillakin on helppo seurata luentoja netin kautta, Meriläinen toteaa.

Opinto-ohjelmassakin koronaa

Esimerkiksi kevään verkkoluennoilla oli nettiyleisöä pohjoisesta eteläisimpään Suomeen. Kiinnostavimmat luennot, kuten kuulopulmia käsittelevä esitys, keräsivät lähes 400 kuulijaa.

Koronalla on sijansa myös syyslukukauden ohjelmassa: geriatrian professori Timo Sandbergin luennon aiheena on geriatrin näkökulma koronaan. Rehtori uskoo luennon houkuttavan runsaasti yleisöä.

Meriläinen myöntää kuitenkin, että tilanne on vaikea koulutuksen järjestäjälle.

– Kun ei ole kristallipalloa, en tiedä, mitä tapahtuu, mutta todella toivon, että loppusyksystä pääsisimme järjestämään lähiopetusta, Leena Meriläinen sanoo.

– Pitää kuitenkin ajatella niin, että turvallisuus ensin, rehtori toteaa.

Ikääntyvien yliopisto täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta. Opetus järjestetään yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.

.
.