1. yle.fi
  2. Uutiset

Perho ja Kaustinen eivät peru opettajien lomautuksia: opetukseen suunnatut koronatukieurot käytetään vasta kevätlukukaudella

Tuen ehtona on ollut, ettei alan henkilöstöä lomauteta.

opettajat
Lapset viittaavat oppitunnilla alakoulussa.
Yle

Kaustinen ja Perho eivät ole perumassa opettajien lomauksia, vaikka ne uhkaavat valtion erityisavustuksen saamista.

Ministeriö on myöntänyt kunnille tukea koronavaikutusten tasaamisen kouluissa esimerkiksi tukiopetuksen tai lisähenkilöstön palkkaamisen avulla. Keski-Pohjanmaalla tukea hakivat ja saivat lähes kaikki kunnat.

Keskipohjalaiskunnat käyttävät valtion koronatuen erityis- ja tukiopetukseen – harva palkkaa lisää opettajia tai avustajia

Tuen ehtona on kuitenkin, ettei alan henkilöstöä lomauteta. Siksi esimerkiksi Lappajärven kunnanhallitus päätti maanantaina perua opettajien lomautukset.

Kaustinen ja Perho luottavat kuitenkin siihen, että saatu tuki voidaan käyttää kevätkaudella 2021, jolloin lomautukset ovat jo ohi. Silloin avustus ei kohdistu samaan vuoteen lomautusten kanssa.

Kaustisen sivistysjohtaja Mailis Tastula toivoo, että tulkinta läpäisee ministeriön selvityksen. Hän muistuttaa, että koko henkilöstön lomauttaminen ei johdu koronasta, vaan tiukasta taloustilanteesta. Valtion tulisikin hänen mukaansa tukea ahdingossa olevia kuntia enemmänkin.

Lomautukset on jo aloitettu molemmissa kunnissa: Kaustisella keväällä ja Perhossa viime viikolla.

Lue seuraavaksi