Lääkäriliitto ymmärtää ministeriön linjausta laajoista pakkokaranteeneista: "Yksilökohtaisiin arvioihin ei ole mitään mahdollisuuksia" – Oikeusministeri Henriksson epäröi

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille uudet linjaukset tulivat yllätyksenä – vaatii hallituksen sisäistä keskustelua.

koronavirus
Kati Myllymäki.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ymmärtää ministeriön karanteenilinjauksia.Yle

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki pitää sosiaaliministeriön ratkaisua pakottavista karanteenimääräyksistä riskimaista saapuville odotettuna.

– Koronaepidemia menee joissakin maissa menee niin voimakkaasti eteenpäin. Jos me haluamme pitää Suomen vähän paremmin turvassa, niin jotainhan sille pitää tehdä.

Oikeusoppineiden suunnasta on kuultu myös kritiikkiä, jonka mukaan karanteenipäätös tulisi aina tehdä tapauskohtaisen, lääketieteellisen arvion perusteella.

Kati Myllymäki Lääkäriliitosta toteaa, että saapuvien matkustajien yksilökohtainen tutkiminen ei missään tapauksessa ole edes henkilöresurssien puolesta mahdollista.

Matkustajien tapaamisesta ei myöskään olisi erityistä hyötyä, koska korona voi olla myös täysin oireettomalla henkilöllä.

– Jos minä menisin sinne lentokentälle, jossa on sata ihmistä, joilla ei ole kuumetta eikä mitään oiretta, niin millä logiikalla minä pystyisin sanomaan että henkilö A laitetaan karanteeniin ja henkilöä B ei laiteta. Meillä kun ei ole semmoista pikatestiä, jonka tuloksen saisi saman tien.

Oikeusministeri Henriksson: Jokainen on yksilö

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r.) toteaa sosiaali- ja terveysministeriön linjausten tulleen hänelle maanantai-iltana täytenä yllätyksenä.

– Toivon, että tästä keskustellaan myöhemmin tällä viikolla, kun useampi ministeri on koolla ja takaisin töissä Helsingissä.

Anna-Maja Henriksson hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mielestä sosiaali- ja terveysministeriön karanteenilinjaukset herättävät kysymyksiä. Petteri Bülow / Yle

Henrikssonin mukaan vaikuttaa vielä epäselvältä, voidaanko henkilöä määrätä karanteeniin vain sen perusteella, mistä maasta tämä Suomeen saapuu.

– Jokainen henkilö on yksilö ja tartuntatautilakihan lähtee siitä, että yksilö voidaan asettaa karanteeniin jos se on välttämätöntä. Yksittäistapaukset arvioidaan lääkärin arvion perusteella, oikeusministeri toteaa.

Myös lääkäriliiton Kati Myllymäki toteaa, että nykyinen lainsäädäntö voi olla hankalaa sovittaa massamittaisiin karanteenimääräyksiin.

– Sitä täytyy ehkä perustuslakivaliokunnan miettiä. Mutta kyllä minä ymmärrän, että viranomaiset haluavat kantaa vastuuta. Jos tässä vain katseella seurataan, että ihmiset matkailevat ja korona leviää ja alkaa uusi epidemian voimakkaampi aalto, niin ei siitäkään kyllä kiitosta tule oikeusoppineilta.

Lue lisäksi:

Tämän tiedämme pakkokaranteenista ja -testauksesta nyt: Jokainen matkustaja saa oman päätöksen, negatiivinen testitulos ei vapauta karanteenista

Asiantuntija pitää karanteenilinjausta ongelmallisena: "Lääketieteellistä harkintaa ja politiikkaa ei pitäisi sotkea"

Ministeri Kiuru: Riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen karanteeniin rangaistuksen uhalla – myös pakkotestaus mahdollista

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus