Vaasan kaupungilla ei riitä väkeä sataman koronatestauksiin: "Hirvittävän suuri kysymys meille"

Merenkurkun yli kulkee tällä hetkellä keskimäärin 50–60 matkustajaa päivässä.

Koronatestaus
Koronavirusnäytteitä
Koronatestien määrä kasvaa kertaheitolla Vaasassa, jos kaikki Ruotsista laivalla tulevat aletaan testata.Pasi Takkunen / Yle

Vaasan terveyskeskuksella ei ole mahdollisuuksia hoitaa maahan saapuvien koronatestauksia satamassa, arvioi johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

– Tilanne on keskustelun alla, mikä taho näytteenoton sitten suorittaa, Heikki Kaukoranta toteaa.

Kaukoranta huomauttaa, että Vaasan sairaanhoitopiirin koronatartunnoista yli 70 prosenttia on ollut vaasalaisilla, joten taudin jäljitys- ja torjuntatyö rasittavat jo nyt alueen kunnista eniten Vaasaa.

– Kyllä aikamoista akrobatiaa tarvitaan, jos perustehtävämme eli pitkäaikaisesti sairaiden hoidon lisäksi otamme vielä lisätehtävän olla läsnä satamassa ja mahdollisesti myöhemmin myös lentoasemalla.

Wasaline-varustamon mukaan Merenkurkun yli kulkee tällä hetkellä noin 50–60 henkilöä päivittäin. Kesän ennätys oli heinäkuisena päivänä 130 matkustajaa.

Kaupungin säästöpaineet niskassa

Kaukorannan mukaan Vaasan terveystoimen taakkaa lisäävät myös kaupungin säästöpaineet. Lomautusuhka leijuu jatkuvasti ilmassa, eikä lisätyö satamassa sovi yhtälöön millään.

– Tämä on hirvittävän suuri kysymys meille, koska meillä keskustellaan parhaillaan yt-menettelystä ja säästöistä. Suomeksi sanottuna ne tarkoittavat lomautuksia.

Kaukoranta toteaa, että kaikki terveystoimen hankinnat ja työpanokset ovat nyt tarkan harkinnan alla.

– Nykyinen testauksen linjaus eli se, että testiin pääsee hyvinkin lieväoireisena, ei ole helpottanut tätä talouspuolta.

Heikki Kaukoranta pitää järkevänä, että maahan saapuvat ohjattaisiin Vaasan satamasta testeihin keskussairaalaan.

Työnjaosta täytyy neuvotella

Vaasan sairaanhoitopiiristä puolestaan todetaan, että koronatestausten työnjaosta täytyy vielä neuvotella.

– Pakkokaranteeni ja pakkotestaukset hiljentävät myös automaattisesti sataman liikennettä, uskoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen sairaanhoitopiiristä.

Vaasan sairaanhoitopiiri on toivonut, että alueen kunnat ottaisivat nykyistä enemmän vastuuta koronatestauksista. Muun muassa Vaasalla ei ole omia testauspisteitä, vaan kaupunkilaiset on puhelinkeskustelun pohjalta ohjattu testeihin keskussairaalaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi maanantaina ministeriön tiedotustilaisuudessa riskimaista maahan saapuvien pakkotestauksista ja pakkokaranteenista. THL:n mukaan toimenpiteet koskevat myös Ruotsin-laivojen liikennettä.

Lue seuraavaksi:

Varustamojohtaja: Ammattikuljettajien tilanne on vielä ratkaisematta koronan pakkokaranteenissa

Ruotsinlaivoilla Suomeen tulee jopa tuhansia – Turun sataman johtaja: "On mielenkiintoinen kysymys, ketkä suuresta joukosta testataan"

Ministeri Kiuru: Riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen karanteeniin rangaistuksen uhalla – myös pakkotestaus mahdollista