1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Lemmenjoen kansallispuiston vesistössä mahdollisesti bakteereja – Metsähallitus kehottaa keittämään juomaveden

Metsähallituksella ei ole resursseja tutkia asiaa enempää, mutta he kehottavat kulkijoita varovaisuuteen juomaveden kanssa.

Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto ja se on perustettu vuonna 1956. Kuva: Juha Salminen

Metsähallitus sai tänään tiistaina Lemmenjoen kansallispuistosta Inarista tiedon (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan kulkijat ovat saaneet paikoin vatsataudin juotuaan vettä purosta, joka on mahdollisesti eläimen raadon saastuttama.

Metsähallituksen viestintäpäällikkö Pirjo Rautiainen kertoo, että heille on soitettu ja kerrottu, että kullankaivajat ovat varoittaneet retkeilijöitä juomasta vettä suoraan puroista, koska se voi aiheuttaa vatsatautia.

– Siellä on mahdollisesti poro tai jokin muu eläin kuollut vesistön lähelle ja sitä kautta on voinut päästä pöpöjä veteen, joten vedet kannattaa keittää, varoittaa Rautiainen.

Metsähallitus halusi tiedottaa asiasta Lemmenjoen kansallispuiston Facebook-tilillä, vaikka heillä ei olekaan enempää tietoa asiasta eikä mahdollisuutta tutkia asiaa tarkemmin.

– Meille ei ole tullut kuin tämä yksi tieto sieltä ja voi olla, että kyse on vain yhdestä paikasta, jossa on tällainen tilanne. Katsoimme kuitenkin tarpeelliseksi muistuttaa tästä ihmisiä, kun kyse on syrjäisestä alueesta ja jos siellä vatsataudin saa, niin se ei ole kiva asia retkeilijälle, jatkaa Rautiainen.

Lisätietoa ja ohjeita puhtaasta juomavedestä löytää Metsähallituksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto ja se on perustettu vuonna 1956.