1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Ruokailu on monessa koulussa nyt miettimisen paikka: porrastusta, ottimien vaihtoa ja voinappien odottelua

Valtaosin koululaiset syövät ruokalassa. Turvavälien säilymiseen on erilaisia ratkaisuja, ja hygieniasta huolehtiminen vaatii ylimääräistä työtä.

Ruokalistalla tänään: kreikkalaista juusto-kasvishöystöä ja riisiä. Kuva: Anni Härkönen / Yle

Alkavan kouluvuoden haasteita ovat turvavälien pitäminen ja hygienia. Oireilevana kouluun tulo on kiellettyä, ja käsien pesusta ja oikeasta yskimisestä muistutetaan kiivaasti.

Väljyyttä opiskeluun haetaan niin paljon kuin voidaan, mutta mahdollisuudet vaihtelevat. Myös ruokailujen järjestäminen on monessa koulussa iso urakka.

Toisaalta oppia saatiin toukokuun viimeisinä viikkoina.

Perhossa kaikki keskuskoulun oppilaat syövät ruokalassa. Se tarkoittaa kovaa porrastusta: kaikkiaan lounasaika vie noin kaksi ja puoli tuntia.

Yksityiskohdat ovat vielä hieman auki, ja rehtoreilla on kova työ, myöntää sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö.

Myös Kokkolan suomalaisen lukion Kiviniityn toimipaikassa luvassa on porrastusta, mutta seinät ovat rajalliset, sanoo rehtori Markku Anttila.

– Lähdemme viiden minuutin porrastuksella ikäluokittain. Ohjeistus on, ettei istuttaisi vierekkäin.

Ruokalassa on vajaat 300 paikkaa, ja lukiolaisia runsaat 200, joten porrastamalla voi saada väljyyttä.

Keittiöhenkilökunta myös vaihtaa ruokien ottimia tiuhempaan. Kouluun on tilattu voinappeja, mutta niiden kysyntä on nyt niin kova, ettei niitä saada heti lukuvuoden alkuun. Niinpä jokainen ottaa rasvan omalla veitsellään.

Yhteiset tilaisuudet jäävät pois

Vetelin keskuskoulussa ruokailut hoidetaan muutama ryhmä kerrallaan. Yksi linjasto on laitettu Tietola-rakennukseen. Oppilaat ovat mahdollisimman väljästi, ja tarvittaessa väistötiloja saadaan kunnantalolta.

– Keväästä oli iso apu: suurin työ tehtiin silloin ja sieltä poimitaan hyvät asiat ja muutetaan tarvittaessa. Ohjeet ovat samat kuin keväällä: hygienia on tärkeää, käsienpesu, oikein yskiminen ja omassa ryhmässä enimmäkseen oleskelu, listaa. vs. rehtori Miia Pakkala.

Vaikka koulutyö aloitetaan hänen mukaansa hyvillä mielin, paljon perinteisiä asioita jää pois: isot tapahtumat, yhteiset aamunavaukset, yleisurheilukilpailut ja muut kokoontumiset. Vanhemmat myös jättävät lapset parkkipaikalle, ulkopuolisia ei kouluun huolita. Tilalle tulee retkiä ja ulkona opiskelua jne.

Kaustisella yksiköt ovat hyvin erikokoisia, joten kussakin tehdään omia sovelluksia yleisohjeen pohjalta.

Eskarilaiset syövät omissa yksiköissään, mikä tuo omat järjestelynsä. Muut syövät ruokalassa, ja siirtymien porrastamisen lisäksi esimerkiksi pintoja pyyhitään ja ottimia vaihdetaan tavallista tiuhempaan.